Nelupkite: vaisiai ir daržovės, kurių nauda yra jų odelėje

Vaisiai ir daržovės

Kaip valgyti vaisius ir daržoves, turinčius didžiausią naudą sveikatai: reikia juos nulupti ar ne? Mitybos specialistai į šį klausimą turi aiškų atsakymą. Ekspertai žino, kad valgyti vaisius ir daržoves su odele yra daug naudingiau. Tad, kokius vaisius ir daržoves reikėtų valgyti su odele?

Agurkai

Jų odelėje yra daug skaidulų, kurių dėka agurkas virškinamas dvi valandas, o nulupta daržovė suvirškinama vos per 20 minučių. Su odele gauname visą rinkinį mikroelementų, kurie mažina cholesterolio kiekį ir gerina širdies raumens darbą. Kalis malšina paburkimą, druskos gerina medžiagų apykaitą organizme. Beje, sergant virškinamojo trakto ligomis medikai pataria atsargiau elgtis su agurkais, o sergant daugeliu lėtinių virškinimo organų ligų – visiškai išbraukti juos iš raciono.

Pomidorai

Viename pomidore gali būti iki trečdalio paros normos vitamino C. Taip pat yra galingo antioksidanto likopeno, mažinančio vėžio ir širdies ligų riziką. Daugiausia jo yra pomidorų odelėse.

Obuoliai

Obuolių odelės sudėtyje yra netirpių skaidulų, vitaminų A ir C, kvercetino – stiprų antioksidacinį poveikį turinčio flavonoido, kuris padeda kovoti su alergijomis ir saugo širdį. Susmulkinta oda gali būti naudojama kaip priedas prie avižinių dribsnių, vaflių, bandelių ir blynų.

Moliūgas

Ši daržovė odoje paslepia beveik visas maistines medžiagas. Be to, daugelis jų išsaugomi net po terminio apdorojimo. Moliūgų aliejuje yra polisočiųjų riebalų rūgščių ir mikroelementų, jame gausu cinko, jis pasižymi choleretiniu poveikiu, skatina medžiagų apykaitos produktų pasišalinimą iš kepenų ir normalizuoja lipidų apykaitą, taip padedant kepenims susidoroti su detoksikacija.

Baklažanai

Kaip ir moliūgų, baklažanų odelėje yra daugiausiai naudingų elementų. Augaliniai antocianinų glikozidai yra atsakingi už purpurinę spalvą. Jie mažina cholesterolio kiekį, neleidžia vystytis uždegimams organizme ir veikia kaip antiseptikai. Vienas žinomiausių antocianinų yra nasuninas. Jis apsaugo organizmą nuo oksidacinio streso ir ląstelių pažeidimo.

Vynuogė

Žaliosiose vynuogėse yra stiprus energetinis kompleksas, kurio dėka atkuriama žmogaus nervų sistema ir širdies ritmas, sumažėja nerimas, išsivalo kraujagyslės, normalizuojasi kraujospūdis. Bet kurios vynuogės odoje yra didelė antioksidantų koncentracija ir resveratrolis, natūralus antibiotikas. Vynuogės nerekomenduojamos sergant dirgliosios žarnos sindromu ir diabetu.

Exit mobile version