Dažnai galima pastebėti, kad patyrusios šeimininkės niekada nepalieka šaukštų ir samčių puode su sriuba ar kitu patiekalu. Pasirodo tokia praktika laikoma ne tik prietaringa, bet ir turi racionalų paaiškinimą.
Prietarai
Pasak liaudies įsitikinimų, tai laikoma neteisingu veiksmu, ir daugelis senelių tuo tvirtai tikėjo. Šaukšto ar samčio palikimas puode su maistu gali sukelti nepageidaujamų pasekmių, pavyzdžiui, pinigų praradimą, skyrybas ir galimą skurdą.
Racionalus paaiškinimas
Pirmoji priežastis yra ta, kad metaliniai indai, kurie liečiasi su maistu, oksiduojasi. Dėl to puode susidaro ištisa mikroaplinka, ingredientai greičiau genda, o tai reiškia, kad patiekalas greitai rūgsta. Šis procesas bus dar greitesnis, jei ant stalo įrankių bus įbrėžimų ir kitų panašių pažeidimų.
Kitas metalo oksidacijos “šalutinis poveikis” – nemalonus metalo skonis. Tam yra ir kitų priežasčių – ypač jei indai pagaminti iš nerūdijančio plieno ar aliuminio. Pirmuoju atveju lydinyje dažnai yra nikelio, kuris gali sukelti alerginę reakciją. O aliuminis dėl kenksmingo poveikio organizmui apskritai nebenaudojamas, tačiau daugelis žmonių vis dar gali turėti tokių indų.