Pakitusi apgamo forma. Ar tai gali signalizuoti apie sveikatos problemas?


Apgamas

Apgamas

Ar žinote, kad vidutinis suaugęs žmogus turi nuo 10 iki 40 apgamų? Jie gali būti išsibarstę po visą kūną ir mes, prie savo apgamų, dažniausiai lengvai priprantame. Didžiojoje daugumoje atvejų, yra nekenksmingi ir didelio susirūpinimo nekelia. Tačiau besikeičianti jų forma – visai kitas dalykas, į kurį būtina kreipti dėmesį. Tam tikrais atvejais, po apžiūros dermatologo kabinete, žinios gali jus nuraminti. Kitais atvejais bus verta domėtis tokia paslauga, kaip apgamų šalinimas lazeriu, na, o trečiais atvejais besikeičianti forma gali indikuoti apie labai rimtas odos problemas.

Apgamų ABCDE

Šią metodiką, stebint apgamus, naudoja beveik viso pasaulio dermatologai. Nors abėcėlės principas yra naudojamas verčiant iš anglų kalbos, tokį pavadinimą lengva prisiminti, svarbu tik susieti atitinkamus punktus.

Štai ką reiškia ABCDE:

Melanoma – kas tai?

Pastebėjus atitikimus pagal apgamų ABCDE, reikia kreiptis į dermatologus, nes jums gali būti padidėjusi melanomos rizika.

Ši nemaloni ir pavojinga liga, tai odos vėžys, kuris vystosi, kai melanocitai (pigmentus gaminančios ląstelės) ima augti ir daugintis pernelyg sparčiai. Melanoma yra dažniausiai sutinkama odos vėžio forma, o tuo pačiu ir viena pavojingiausių, kadangi ji gali greitai ir nevaržomai plisti, jeigu nėra pastebėta, identifikuota ir gydoma.

Jums reikėtų gyventi ne nuolatinėje melanomos baimėje stebint savo apgamus, tačiau esant nerimui arba abejonėms žinoti, kad visada galite kreiptis į profesionalius dermatologus, kurie ištirs atvejį, atliks reikiamus tyrimus ir nustatys susirgimą arba nuramins. Jeigu susirgimas bus diagnozuotas, bus galima sulaukti reikalingo gydymo. 

Išeiti iš AMP versijos