Papajos pranašumai ir kaip ją valgyti?


Padedami ekspertų išsiaiškinsime, kuo papajos yra naudingos, iš kur atkeliauja į Lietuvą ir kaip valgomi šie egzotiški .

Kas yra papaja?

Papaja – tai Carica genties atogrąžų palmės (melionmedis) ir tokio augalo vaisių pavadinimas. Paprastai visi papają vadina vaisiu, nors pagal botaninę klasifikaciją ji priklauso uogoms, nes vaisius daugiasėklis. Tačiau šias subtilybes palikime mokslininkams.

Kur ir kaip auga?

Natūralios augalo plantacijos iš pradžių buvo Meksikos pietuose, Centrinėje Amerikoje ir Pietų Amerikos šiaurėje. Dabar papajos pramoniniu mastu auginamos Indijoje, Brazilijoje, Indonezijoje, Nigerijoje, Meksikoje ir net daugiau nei keliolikoje Azijos, Afrikos ir Pietų Amerikos šalių.

Iš kur papajos atkeliauja į Lietuvą? Pasirodo, šie vaisiai į mūsų parduotuves atkeliauja iš Brazilijos.

Kaip atrodo papajos?

Vaisiaus forma yra ovali arba kriaušės formos. Dėl savo dydžio ir spalvos papajos dažnai lyginamos su melionais. Vaisiai siekia 15–45 cm ilgį, užauga iki 10–30 cm skersmens. Prinokusi odelė palaipsniui keičia spalvą iš žalios į geltoną arba oranžinę-rožinę (gali likti smulkių žalsvų dėmelių). Prinokę vaisiai turi gana tankią ir elastingą odelę.

Papajos minkštimas geltonas, oranžinis arba raudonas su daugybe sėklų vaisiaus centre – vėlgi, kaip ir meliono, tik jos juodos. Kai kurie šaltiniai teigia, kad viename vaisiuje gali būti iki 700 sėklų.

Kaip valgyti papają

Koks jos skonis?

Antrasis augalo pavadinimas – melionmedis – pasakoja, koks yra papajos skonis. Tačiau skonių gama kur kas platesnė. Priklausomai nuo vaisių veislės ir sunokimo laipsnio, jie gali priminti ne tik vaisius ir uogas (abrikosus ir braškes), bet ir daržoves: morkas, avokadus, moliūgus.

Be to, vienu metu gali būti jaučiami keli skoniai, tarp kurių visada yra neįkyrus saldumas. Minkštimo tekstūra yra biri ir šiek tiek riebi.

Vitaminai ir mineralai

Tačiau tai nėra visas naudingų medžiagų sąrašas. Vaisiuose taip pat yra vitaminų E ir K (po 5%), kalcio, magnio ir pantoteno rūgšties (po 3%). Po truputį, bet yra geležies, cinko, vario, mangano, seleno, fosforo.

Kaip valgyti papają?

Prinokusios papajos valgomos šviežios, geriausia šiek tiek atšaldytos – taip skonis atrodo ryškesnis. Nuplovus vaisius reikia perpjauti išilgai pusiau ir išimti sėklas. Galite valgyti su šaukštu arba nulupkite vaisius ir supjaustykite minkštimą į gabalus. Papaja puikiai tiks kaip kokteilių pagrindas.

Nepakankamai prinokę vaisiai troškinami, taip pat naudojami salotoms ir kitiems patiekalams. Be to, papają galima kepti ir ant grotelių, tokiu atveju nuo jos sklinda duonos aromatas.

Papajos taip pat naudojamos maisto gamyboje, jos minkštimas dedamas į tirštus ir geriamus jogurtus, baltyminius batonėlius, desertus ir kitus produktus.

Išeiti iš AMP versijos