Pasipelnymas iš karo: “Bitcoin” sukčiai išvilioja kriptovaliutas


Sukčiai bando išvilioti Bitcoin ir kitas kriptovaliutas

Kol Ukrainos vyriausybė ir asmenys, padedantys atremti Rusijos puolimą šalyje, renka kriptovaliutos aukas ginkluotosioms pajėgoms, sukčiai taip pat nusprendė praturtėti šia “proga”.

Analitikai jau aptiko bent keturias svetaines, kuriose nusikaltėliai iš rūpestingų žmonių išvilioja kriptovaliutas.

Atsargiai: sukčiai išvilioja kriptovaliutas prisidengiant įvairiomis organizacijomis

Kibernetinės erdvės ekspertas “JCyberSec_” rado tris svetaines, kuriose “labdaringai renkamas” virtualus turtas, skirtas padėti Ukrainai. Apie ketvirtąją svetainę pranešė “MalwareHunterTeam” analitikai.

sukciai isvilioja kriptovaliutas
Atsargiai: Sukčiai išvilioja kriptovaliutas

Be to, nusikaltėliai siuntė el. laiškus, kuriuose prašė pagalbos. Pasak “BleepingComputer”, tokie laiškai siunčiami žinomų siuntėjų vardu, pavyzdžiui, iš domeno npr.org (didžiausios JAV visuomeninės radijo stoties svetainės), JT Humanitarinių reikalų koordinavimo biuro arba “Ukrainos vyriausybės”.

Šiuose el. laiškuose pateikiami sukčių “Bitcoin” ir “Ethereum” piniginių adresai, į kuriuos jie ragina siųsti kriptovaliutą. Panašios publikacijos taip pat pasirodo įvairiuose forumuose.

Netikri laiškai siekiant išvilioti kriptovaliutas

“Tokie sukčiai ypač pavojingi dėl to, kad apeliuoja į emocijas, kurioms neatsargūs žmonės gali nesugebėti atsispirti. Ypač tuo metu, kai Ukrainai to reikia”, – teigia tyrėjai.

Verta paminėti, kad Ukrainos vyriausybės labdaros kriptografijos fondo priimamo virtualaus turto sąrašą galima rasti oficialiame Ukrainos vyriausybės “Twitter” arba ministro Mychailos Fiodorovo puslapyje. Nuo kovo 3 d. jų yra tik penkios:

Padėti Ukrainos kariuomenei galite ir per “WhitePay” platformą – priimami mokėjimai daugiau nei 90 kriptovaliutų, o operacijos automatiškai konvertuojamos į grivinas ir pervedamos į pagalbos fondą. Projekto partnerė kriptovaliutų birža “WhiteBIT” jau pervedė 1 mln. dolerių humanitarinei pagalbai ukrainiečiams.


Taip pat skaitykite:

Išeiti iš AMP versijos