Penkios pavojingiausios infekcijos pasaulyje


Patys pavojingiausi virusai

Kol koronavirusas plinta visame pasaulyje, medikai ragina nepamiršti ir kitų grėsmių žmonių gyvybei ir sveikatai. Šiandien veiksmingų vaistų ir vakcinų kūrimas nuo koronaviruso, kuris pirmą kartą buvo aptiktas Kinijoje 2019 metų pabaigoje, yra daugelio pasaulio šalių darbotvarkėje.

Tačiau tai ne vienintelė tokia rimta grėsmė žmonių sveikatai. Gydytojai įvardijo penkias pavojingiausias ligas, kurių pasekmė gali būti žmogaus mirtis.

Koronavirusas COVID-19

Šios plitimas jau virto epidemija, kuri vėliau gali virsti pandemija. Tai privertė įvairių šalių vyriausybes imtis precedento neturinčių saugumo priemonių.

Raupai

Pirmą kartą jie buvo atrasti prieš tris tūkstančius metų. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, dauguma jais užsikrėtusių žmonių mirė. Tačiau net ir tie, kurie išgyveno, susidūrimą su liga prisiminė visą gyvenimą: veide liko bjaurių randų, o kartais ir apakimas. Laimei, daugiau nei prieš 40 metų gydytojams pavyko nugalėti šią ligą, daugiausia dėl skiepijimo.

Maras

Užsikrėtimo šia liga priežastis – bakterijos, kurios į organizmą patenka įkandus vabzdžiams ar graužikams. Pagrindinis pavojingo viruso buvimo kraujyje požymis yra limfmazgių padidėjimas. Manoma, kad maras – viduramžių liga. Tačiau kasmet šia liga užsikrečia keli tūkstančiai žmonių visame pasaulyje. Deja, dar nebuvo išrastas joks vaistas, kuris apsaugotų nuo maro.

Maliarija

Šia liga dažniausiai serga Afrikos ir Azijos gyventojai. Žinoma susirgti gali ir turistai nuo vabzdžių įkandimų. Įdomu tai, kad vaikų mirtingumas nuo šios ligos ir šiandien siekia apie 20 proc.

Gripas

Kasmet šios ligos aukomis tampa šimtai tūkstančių žmonių. Nepaisant didelio vaistų kiekio, medikai rekomenduoja daugiau dėmesio skirti ligų profilaktikai ir vengti kontakto su jau sergančiais žmonėmis.

Išeiti iš AMP versijos