Pomidorai: kasdienė nauda organizmui


Lietuviai pomidorus valgo dažnai. Galite supjaustyti gabalėliais ir valgyti kartu su sumuštiniu, ruošti salotas, aromatingus padažus. yra turtingi vitaminais, mineralais ir antioksidantais.

Likopenas yra karotenoidas, turintis antioksidacinių savybių. Būtent jis suteikia pomidorams būdingą raudoną spalvą. Kuo jis intensyvesnis, tuo daugiau likopeno yra šioje daržovėje. Tai labai svarbu, nes šis antioksidantas gerai veikia mūsų organizmą. Štai keletas jo privalumų:

Pasirodo, daugiausia likopeno yra termiškai apdorotuose pomidoruose. Vienoje žalios daržovės gabalėlyje yra apie 515 mikrogramų likopeno. Tačiau dviejuose šaukštuose pomidorų pastos likopeno yra 13,8 tūkst. Todėl, jei rūpinatės savo , naudokite, pavyzdžiui, pastas, padažus ar kečupus (žinoma, teisingos sudėties, be cukraus ir konservantų).

Pomidorų nauda organizmui

Pomidorai mažina vėžio riziką

Tai taip pat yra dėl likopeno. Tyrimai parodė, kad jis gali užkirsti kelią tam tikrų rūšių vėžiui. Žmonės, kurių racione yra daug pomidorų, daug rečiau serga kasos vėžiu nei tie, kurių valgiaraštyje šių daržovių nėra. Skirtumas siekia net 31 proc.

Kitas tyrimas su žiurkėmis parodė, kad gyvūnai, valgę pomidorus ir brokolius, turėjo daug lėčiau augančius prostatos navikus. Moterys taip pat turėtų valgyti daug pomidorų: juose esantis likopenas gali sumažinti krūties vėžio riziką.

Pomidorai malšina uždegimą

Pomidorų odoje yra kvercetino ir kaempferolio. Tai junginiai, vadinami flavonoidais. Būtent jie kovoja su uždegimu mūsų kūne.

Pomidorai gerina regėjimą

Kai organizme yra mažai vitamino A, mūsų akims gali būti sunku suvokti šviesą ir perduoti vaizdinę informaciją į smegenis. Todėl per dieną turėtume suvartoti nuo 700 iki 900 mcg vitamino A (priklausomai nuo lyties). Verta paminėti, kad tik vienas puodelis pjaustytų pomidorų suteiks jums reikiamą kiekį vitamino A.

Pomidorai suteikia kalio

Viename dideliame pomidore yra 431 miligramas kalio, tai yra beveik 10 procentų šio elemento dienos poreikio. Taip pat buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 5 tūkst. Jie suvartodavo daugiau nei 4000 mg kalio per dieną. Galiausiai paaiškėjo, kad inkstų akmenų atsiradimo rizika buvo perpus mažesnė nei tiems, kurie vartojo mažiau nei 2895 mg per dieną.

Kalis taip pat sumažina insulto riziką. Be to, jis padeda stabilizuoti kraujospūdį.

Pomidoruose yra folio rūgšties

Tai gera žinia ne tik norinčioms pastoti ar besilaukiančioms moterims. Folio rūgštis taip pat padeda kovoti su nuovargiu. Vyrai turėtų aprūpinti savo organizmą 400 mcg, o moterys 400-600 mcg per dieną. Ir štai dar viena gera žinia. Viename puodelyje pomidorų sulčių yra 48,6 mcg folio rūgšties arba 12% paros dozės.

Išeiti iš AMP versijos