Pradėta eksploatuoti didžiausia pasaulyje 1,3 GW galios vėjo jėgainė jūroje


Vėjo jėgainė jūroje

Šiaurės jūroje esantis didžiausias pasaulyje vėjo jėgainių parkas Hornsea 2 pradėjo veikti. Jis aprūpins elektra daugiau nei 1,4 mln. namų ūkių Didžiojoje Britanijoje. Taip teigiama projekto įgyvendinimu užsiėmusios bendrovės „Orsted“ pranešime spaudai.

Didžiausia pasaulyje 1,3 GW galios vėjo jėgainė

„Hornsea 2“ elektrinė yra 89 km nuo Jorkšyro krantų ir skirta švariai energijai gaminti. 165 Siemens Gamesa gaminamos vėjo jėgainės yra 462 km plote (atitinka 64 000 futbolo aikštynų). Iš viso stotis gali pagaminti iki 1,3 gigavato energijos.

Projekte „Hornsea 2“ buvo naudojamos masyvios turbinos, kurių kiekvienos galia po 8 megavatus. Tokios turbinos mentė yra 81 metro ilgio, o mentės galas viršutiniame taške siekia 200 metrų aukštį virš jūros lygio. Vieno turbinos apsisukimo pakanka, kad Didžiosios Britanijos namų ūkis būtų aprūpintas energija 24 valandas, o iš viso jėgainė gali aprūpinti energija daugiau nei 1,4 mln. Stoties surinkta energija 390 km ilgio povandeniniu kabeliu bus perduodama į Linkolnšyrą, kur ji bus saugoma ir paskirstoma.

Išeiti iš AMP versijos