Romas, konjakas, džinas: kuo skiriasi šie alkoholiniai gėrimai?


Kuo skiriasi alkoholiniai gėrimai

Įprasta, kad vyrai vienas prieš kitą giriasi, kokius brangius ir madingus alkoholinius gėrimus per gyvenimą vartojo. Daugeliu atvejų šis susižavėjimas yra susijęs su kolekcionieriaus aistra. Išties galimybė išgerti brangių, nebanalaus skonio ir tam tikro rinkos statuso turinčių alkoholinių gėrimų yra ne tik maloni veikla artimųjų ir draugų rate, bet ir įdomi patirtis. Tarp populiarių alkoholinių gėrimų įvairovės išskiriamos 3 pagrindinės grupės – romas, konjakas ir džinas.

Romas

Angliškas žodis „rum“ (lietuviškai: romas) kilo iš anglų kolonijų Karibų jūroje. Yra prielaida, kad tai yra lotyniško žodžio „saccharum“ (cukranendrės), iš kurio romas iš tikrųjų gavo savo pavadinimą, sutrumpinimas.

Nepaisant kelių šimtmečių populiarumo ir istorijos, romo gamybos pagrindai beveik nepasikeitė. Šiuolaikinis bet kokio prekės ženklo romas yra distiliuotas alkoholinis gėrimas, pagamintas iš šalutinių cukranendrių produktų, būtent melasos ir šios kultūros sulčių.

Taigi, šiandien galite nusipirkti romo su būdingu karamelės skoniu, nepriklausomai nuo gamybos rūšies ir prekės ženklo. Gėrimas neturi griežtų gamybos būdų, jo skonis gali skirtis priklausomai nuo distiliuotojo regiono.

Konjakas

Konjakas yra stiprus alkoholinis gėrimas, gaminamas iš tam tikrų vynuogių veislių. Kaip ir romas, jis ilgą laiką (nuo 2 metų) brandinamas ąžuolo statinėse, o tai teigiamai veikia jo skonines savybes.

Šis alkoholinis gėrimas gavo savo pavadinimą iš to paties pavadinimo Prancūzijos miesto (pranc. “Cognac”). Pagrindinės konjako savybės yra šios:

Apskritai konjakas turi sodrią skonio puokštę, kurioje dera įvairūs komponentai, įskaitant gėlių, vaisių ir medienos motyvai.

Džinas

Džinas priklauso alkoholinių spiritinių gėrimų kategorijai. Tai stiprus gėrimas (ne mažiau kaip 45%), gaminamas distiliuojant grūdų alkoholį, pridedant augalinių priedų (dažniausiai kadagio uogų).

Grūdų pagrindas dažniausiai yra miežiai arba rugiai. Be kadagio, gėrime gali būti tokių ingredientų kaip migdolai, kalendra, žibuoklės šaknis ir kt. Apskritai džino skonis primena aromatizuotą degtinę su pušų poskoniu.

Tai gana sausas ir stiprus alkoholinis gėrimas, kuris retai vartojamas neskiestas. Pradinė džino paskirtis buvo medicininis naudojimas, kuris laikui bėgant buvo pritaikytas kasdieniniam naudojimui mažais kiekiais.

 

Atminkite: Kenksmingas alkoholio vartojimas yra vienas iš svarbiausių rizikos veiksnių gyventojų sveikatai visame pasaulyje. Daugelyje šalių tai tampa kultūros, religijos ir socialinės praktikos dalis. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, dėl žalingo alkoholio vartojimo per metus miršta 3,3 milijonai žmonių.
Šis straipsnis parašytas tik informaciniais tikslais, nesukuriant pagrindo vartoti alkoholį.
Išeiti iš AMP versijos