Rusija paskelbė atsakymą dėl derybų su JAV


RIA Novosti Rusijos atsakymas del derybu su JAV

RIA Novosti Rusijos atsakymas del derybu su JAV

Rusijos atsakymas į JAV pasiūlymus dėl saugumo garantijų buvo perduotas JAV ambasadoriui Johnui Sullivanui.
Ketvirtadienį, vasario 17 d., Rusijos užsienio reikalų ministerija paskelbė Maskvos raštiško atsakymo į JAV atsakymą dėl saugumo garantijų tekstą. Atsakymas šiandien buvo įteiktas JAV ambasadoriui Maskvoje Johnui Sullivanui.

Rusijos atsakymas dėl derybų

“Šių metų vasario 17 d. Rusijos užsienio reikalų ministerijai buvo perduota JAV ambasadoriaus J. Sullivano pakviestam JAV ambasadoriui J. Sullivanui ši reakcija į anksčiau gautą JAV atsakymą dėl Rusijos pateikto Rusijos Federacijos ir Jungtinių Valstijų sutarties dėl saugumo garantijų projekto”, – rašoma dokumente.

Ji teigė, kad JAV nepateikė konstruktyvaus atsakymo į pagrindinius Rusijos parengto saugumo sutarties projekto elementus.

Nurodoma, kad tai yra atsisakymas toliau plėsti NATO, atšaukti “Bukarešto formulę”, kad “Ukraina ir Gruzija taps NATO narėmis”, ir atsisakymas steigti karines bazes valstybių, kurios anksčiau priklausė SSRS ir nėra Aljanso narės, teritorijoje, įskaitant jų infrastruktūros naudojimą bet kokiai karinei veiklai, ir grąžinti NATO karinius pajėgumus, įskaitant smogiamąsias pajėgas, ir infrastruktūrą į 1997 m. būklę, kai buvo pasirašytas Rusijos ir NATO steigimo aktas.

“Šios nuostatos yra labai svarbios Rusijos Federacijai”, – teigė Rusijos užsienio reikalų ministerija.
Dokumente teigiama, kad dėl Vašingtono nenoro susitarti dėl saugumo garantijų Maskva bus priversta reaguoti, įskaitant karines ir technines priemones.

“Jei JAV ir jos sąjungininkės nebus pasirengusios susitarti dėl tvirtų, teisiškai įpareigojančių garantijų mūsų saugumui užtikrinti, Rusija bus priversta reaguoti, įskaitant karinio ir techninio pobūdžio priemonių įgyvendinimą”, – sakoma pareiškime.

Rusijos užsienio reikalų ministerija taip pat mano, kad jei Ukraina bus priimta į NATO, ji gali bandyti jėga susigrąžinti Krymą ir taip įtraukti JAV ir jų sąjungininkes į ginkluotą konfliktą su Rusija “su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis”.


Taip pat skaitykite:

Išeiti iš AMP versijos