Obuoliai yra skanus ir sveikas vaisius, tačiau kaip pasirinkti obuolius ir kodėl jie tokie naudingi?
Kurie obuoliai sveikesni – saldūs ar rūgštūs?
Rinkdamiesi obuolius pasikliaukite savo skoniu, ar norite saldesnių, ar rūgštesnių obuolių. Rūgštūs obuoliai nebūtinai bus sveikesni už saldžius ar atvirkščiai.
Daugiausia sveikatai naudingų medžiagų yra obuolių žievelėje. Be to, jame yra perpus mažiau skaidulinių medžiagų ir dauguma polifenolių.
Kai kurie iš jų, būtent flavonoidas epikatechinas, gali mažinti kraujospūdį.
Obuoliuose yra daug flavonoidų ir kitų fitocheminių medžiagų. Jų koncentracija gali priklausyti nuo obuolių veislės, derliaus nuėmimo ir laikymo.
Obuolio minkštime yra katechino, procianidino, epikatechino ir floridino, tačiau šių junginių koncentracija pačiame obuolyje yra daug mažesnė nei žievelėje.
Kvercetino konjugatų randama tik obuolių žievelėse. Chlorogeninės rūgšties paprastai yra daugiau minkštime nei žievelėje.
Tyrimai parodė, kad obuoliai su žievelėmis pasižymi didesniu antioksidaciniu aktyvumu ir geriau slopina vėžinių ląstelių dauginimąsi, palyginti su obuoliais be žievelių.
Štai vienas iš būdų, kaip skaniai iškepti obuolius.
Keptų obuolių su grūdais ir medumi receptas
Jums reikės:
- obuoliai,
- avižinių dribsnių,
- cinamono, malto imbiero,
- graikiniai riešutai,
- šaukštas medaus (nebūtina)
Gaminimas:
Pašalinkite obuolio šerdį. Sumaišykite likusius ingredientus, kad pagamintumėte įdarą. Įdarykite juo obuolį ir kepkite, kol suminkštės.
Taip pat skaitykite: