Šilauogių prekybos centre galite rasti ištisus metus. Tačiau tikrą bumą pastebėsime liepos-rugsėjo mėnesiais, nes būtent tada šios uogos sunoksta.
Kuo naudingos šilauogės?
Šilauogės yra labai skanios bei sveikos. Juose rasite nemažai organizmui reikalingų elementų: vitaminų A, C, makro ir mikroelementų, angliavandenių, karotino, pektinų, flavonoidų, antocianinų, geležies, mangano, mineralinių druskų ir kt.
Dėl to organizmas gauna daug naudos. Šios uogos išvalo organizmą nuo toksinų, nešvarumų ir sunkiųjų metalų druskų, gerina virškinamojo trakto, žarnyno ir kasos darbą, teigiamai veikia nervų sistemą.
Negana to, šilauogės stiprina kraujagyslių sieneles, o tai pagerina kraujo susidarymo procesą, skaido riebalus, o tai skatina svorio mažėjimą, sustiprina hipoglikeminių vaistų poveikį. Džiovintos uogos gali būti naudojamos kaip pagalbinė priemonė sergant gastritu, enteritu, o lapų nuoviras – sergant inkstų ir šlapimo pūslės ligomis, mažakraujyste ir širdies ligomis.
Apie šilauoges skaičiais
Mitybos specialistai ir gydytojai sutaria, kad per dieną nereikėtų suvalgyti daugiau nei 1–2 stiklines uogų, kad nesukeltumėte neigiamų pasekmių. 100 gramų šilauogių rasite:
- 1,1 gramo baltymų;
- 0,5 gramo riebalų;
- 6,6 g angliavandenių;
- 39 kilokalorijos.
Saikingas vartojimas
Labai svarbu šilauoges vartoti saikingai. Jei persivalgysite, organizmas bus per daug prisotintas antioksidantų, todėl audiniuose sumažės deguonies ir sutriks raumenų veikla. Persivalgymo pasekmė gali būti padidėjęs kraujo krešėjimas, galvos skausmas, pykinimas ir vėmimas.
Nėščios ir krūtimi maitinančios moterys turėtų pasitarti su savo gydytojais. Tačiau šilauogių neturėtų vartoti žmonės, sergantys tulžies takų diskinezija, širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, kurios yra susijusios su trombų susidarymo rizika, ir tiems, kurie individualiai netoleruoja.