Šiuo metu pavojingiausi kompiuterių virusai


Hakeris arba programisius

Ekspertai išvardijo virusus, kurie dažniausiai užkrečia paprastų vartotojų įrenginius. Jų “pirmtakas” yra liūdnai pagarsėjęs “kirminas”, kurį 1988 m. lapkričio 2 d. paleido Kornelio universiteto informatikos absolventas Robertas Morisas ir kuris paralyžiavo šešių tūkstančių interneto mazgų darbą Jungtinėse Valstijose.

Patys pavojingiausi kompiuteriniai virusai

Tačiau net ir turint tokias jau pasenusio viruso galimybes, jo tradicijas tęsiantys įsilaužėlių kūriniai tapo kur kas sudėtingesni ir pavojingesni. Pasak kibernetinio saugumo programinės įrangos bendrovės, tokių virusų yra nemažai. Dauguma naudotojų apie juos nėra girdėję, tačiau problema ta, kad jie gana dažnai užkrečia naudotojų įrenginius.

Programisiai

Tai “WCRY”, “LOCKY”, “CERBER”, “SODINOKIBI”, “RYUK” ir daugelis kitų šios “šeimos” atstovų. Jie gali visiškai paralyžiuoti įrenginį – išmanųjį telefoną ar kompiuterį, užšifruoti duomenis arba pavogti visą asmeninę informaciją. Ir tai tik dalis bėdos.

Kitas kibernetinio saugumo ekspertas Sergejus Vakulinas pažymėjo, kad dažnai “Windows” “mirties ekranas” – kritinė klaida, kurios sistema negali pati ištaisyti – atsiranda dėl virusų, pavyzdžiui, Trojos arklių. Kol naudotojas nesumokės, kompiuteris neveiks.

Jei nesirūpinama tinklo saugumu, kompiuteryje ar išmaniajame telefone galima “pagauti” klaviatūros registratorius – virusus, kurie stebi viską, ką naudotojas rašo klaviatūra, ir siunčia informaciją į operatoriaus serverį.

Todėl patariame socialiniuose tinkluose ir žinučių siuntimo programose visada naudoti dviejų veiksnių autentifikavimą ir antivirusinę programinę įrangą.

Išeiti iš AMP versijos