Druska dedama į beveik visus patiekalus ir produktus. Dažnai mūsų organizmas gauna daugiau druskos nei reikia. Todėl svarbu žinoti, kuriuose produktuose jos yra daugiausia ir kas padės sumažinti druskos vartojimą.
Kaip sumažinti suvartojamos druskos kiekį?
Druska susideda iš chlorido ir natrio, kurių per didelis vartojimas gali sukelti sveikatos problemų. Todėl per dieną neturėtumėte suvalgyti daugiau nei 500 miligramų arba ¼ arbatinio šaukštelio druskos. Tai norma, skatinanti raumenų susitraukimą ir palaikanti sveikus impulsus.
Jei vartojate daugiau medžiagų, gali atsirasti įvairių pasekmių organizmui: hipertenzija, padidėjusi insulto rizika, širdies, kraujagyslių, inkstų problemos. Norint to išvengti, geriau nevartoti didelių kiekių šių produktų:
- traškučiai ir užkandžiai;
- padažai;
- dešrelės;
- pusgaminiai;
- duona;
- džiovinta arba rūkyta mėsa;
- daržovių sultys.
Be to, mitybos specialistai pasidalijo rekomendacijomis, kurios gerokai sumažins suvartojamos druskos kiekį kasdienėje mityboje:
- nedėkite druskos į virtus patiekalus;
- pirkdami daržoves (šviežias, šaldytas ar konservuotas), atkreipkite dėmesį į tas, kuriose yra mažai natrio ir druskos;
- apriboti druskos naudojimą gaminant maistą, pakeisti ją pipirais ar kitomis žolelėmis/prieskoniais;
- jei valgote ne namie, paprašykite, kad padažai ir užpilai būtų patiekiami atskirai, tada pakeiskite juos aliejumi arba naudokite mažiau.