Rugpjūtį prinoksta sultingos, kvapnios slyvos. Be viliojančios išvaizdos, šis vaisius turi daug naudos sveikatai ir, žinoma, žalos.
Slyvų minkštimas paprastai būna sodraus saldaus, medaus skonio, o slyvų odelė gali būti šiek tiek rūgšti.
Turinys
Kaip žinoti, kada prinoksta slyvos?
Slyvos būna ankstyvųjų ir vėlyvųjų veislių. Ankstyvosios veislės prinoksta jau birželį, o vėlyvosios – spalio mėnesį.
Į ką reikia atkreipti dėmesį?
- Žievės išvaizda turi būti vienoda, tolygi, o tamsios dėmės rodo puvimą,
- Kvapas: prinokę vaisiai, išskyrus kelias išimtis, kvepia maloniai ir skaniai,
- Palietus slyvą pirštu, lieka nedidelis įdubimas.
- Slyva – vitaminų ir mineralų šaltinis
- Slyvose gausu ląstelienos ir vaisių rūgščių, yra labai daug kalio, B grupės vitaminų, A, C, E, PP, kalcio ir kumarino.
Reguliarus slyvų vartojimas užtikrins:
- medžiagų apykaitą,
- vidaus organų sveikatą,
- švari, švytinti oda, raukšlių ir pigmentacijos mažinimas,
- geresnė nagų būklė,
- storesni ir stipresni plaukai.
Kokia slyvų nauda
- Naudingosios slyvų medžiagos gerina bendrą kraujo būklę.
- Slyvos ištraukia skysčių perteklių, todėl mažina kraujospūdį.
- Jis pasižymi priešuždegiminiu poveikiu ir yra naudingas sveikatai.
- Gerina apetitą ir virškinamojo trakto veiklą, normalizuoja medžiagų apykaitą ir padeda išvengti vidurių užkietėjimo.
- Išlaisvina organizmą nuo toksinų, valo inkstus.
- Skatina tulžies nutekėjimą.
- Iš organizmo pašalina druskų ir skysčių perteklių, mažina patinimą.
- Mažina cholesterolio plokštelių kiekį, stiprina širdį ir kraujagysles, mažina kraujospūdį, rekomenduojamas sergant aritmija ir hipertenzija.
- Apsaugo nuo kraujo krešulių susidarymo.
- Dėl rūgščių ir vitaminų slyvos gali būti naudojamos veido kaukėms.
Kaip numesti svorio su slyvomis
Tiems, kurie nori numesti svorio, geriau valgyti slyvas prieš 16 valandą, kad papildomi, neišnaudoti angliavandeniai nenusėstų ant įvairių kūno dalių, o vidurius laisvinantis ir diuretinis poveikis netrukdytų miegoti. Mitybos specialistai ir figūros korekcijos specialistai labai vertina slyvų valomąjį ir drenuojamąjį poveikį, todėl siūloma įvairių slyvų dietų ir iškrovos dienų.
Norint numesti svorio, tinka vaisiai su tamsiai mėlyna odele, juose mažai cukraus ir angliavandenių.
Laikantis dietos svarbu palaipsniui įtraukti slyvas į kasdienį valgiaraštį. Apytikslį slyvų dienos racioną sudaro 1,5 kg prinokusių slyvų ir 2 litrai gryno geriamojo vandens.
Pusryčiams, pietums ir vakarienei slyvos turėtų būti paskirstytos tolygiai. Per dieną gerkite vandenį, žaliąją arbatą be cukraus ir mineralinį vandenį. Kai kuriuos vaisius galima pakeisti stikline šviežių slyvų sulčių be cukraus po pietų ir vakare – tai pagreitins svorio metimo procesą. Vakarienę valgykite ne vėliau kaip šeštą valandą vakaro.
Derinkite slyvas su kitais maisto produktais, kad dienos kalorijų norma neviršytų 1400 kcal. Į valgiaraštį gali būti įtraukta grikių košė,
Virtos vištienos krūtinėlės, vaisių ir daržovių bei neriebių pieno produktų.
Jokiu būdu negalima valgyti kepto maisto, saldžių kepinių, saldumynų, konditerijos gaminių ir cukraus.
Taip turėtumėte maitintis 2-3 dienas. Slyvas galima papildyti obuoliais ir kefyru iki 1 litro. Dietos pabaigoje svarbu ją tinkamai užbaigti, sumažinant druskos ir cukraus kiekį įprastame valgiaraštyje, atsisakant kepinių, greito maisto ir gazuotų gėrimų.
Kam gali pakenkti slyvos?
Slyvos turėtų būti išbrauktos iš mitybos raciono:
- dėl padidėjusio rūgštingumo, skrandžio opų ir bet kokių virškinimo trakto ligų,
- dėl didelio cukraus kiekio vaisiuose sergant diabetu ir nutukimu,
- sergant reumatu, podagra ir akmenlige dėl diuretinio slyvų poveikio.
- Sergant ne ūminiu gastritu ir pankreatitu, po pagrindinio valgio galima valgyti ne daugiau kaip 3-4 slyvas per dieną. Nėščiosios, krūtimi maitinančios motinos ir kūdikiai turėtų būti atsargūs su slyvomis ir kartais geriau jų atsisakyti, nes jos gali sukelti pilvo pūtimą, žarnyno spazmus ir net viduriavimą.