Šunų gripo virusas mutuoja: mokslininkai perspėja apie pavojų žmonėms


Šunų gripas

Pasaulyje sparčiai plinta nauja gripo rūšis – „šunų gripas“ . Naujas Kinijos mokslininkų tyrimas rodo, kad gripas mutuoja ir padidėja galimybės užkrėsti žmones. Visuomenė nėra apsaugota nuo H3N2 gripo virusų šeimos. Be to, antikūnai iš vakcinų, pagamintų nuo kitų gripo atmainų, neveiks prieš „šunų gripą“.

Šunų gripas

Paukščių gripo virusas H3N2 yra labai užkrečiamas ir mirtinas paukščių populiacijai, apie 2006 m. jis „sėkmingai“ persidavė šunims ir toliau mutuoja. Remiantis Kinijos žemės ūkio universiteto mokslininkų paskelbtu tyrimu, jis stabilizuojasi ir prisitaiko, kad geriau atpažintų žmogaus receptorius.

„Mūsų rezultatai rodo, kad šunys gali būti tarpinė paukščių gripo virusų prisitaikymo prie žmonių grandinė“, – teigiama tyrime.

Mokslininkų teigimu, „šunų gripo“ mutacija leidžia efektyviai užkrėsti žinduolius. Kol kas gripo plitimas tarp žmonių vis dar yra palyginti mažas. Tačiau visa tai gali pasikeisti sėkmingai pritaikant virusą žinduoliui, ypač jei tas žinduolis demonstruoja papildomas adaptacijas perduoti žmonėms.

Mokslininkai ištyrė 4000 sergančių šunų ir nustatė, kad vienas iš 20 turėjo H3N2 virusą, nors tai buvo mutavusi viruso versija, kuri geriau atitiktų žmogaus viruso genomo seką.

Išeiti iš AMP versijos