Kiaušiniai yra būtini gaminant daugelį patiekalų. Tačiau jų vartojimas siejamas su vienos pavojingiausių bakterijų – salmonelių – plitimu.
Apie salmonelių bakterijas pirmą kartą užsiminta praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje. Šios bakterijos galima rasti aplinkoje, taip pat užkrėstuose maisto produktuose, pavyzdžiui, mėsoje, sūryje ir kiaušiniuose.
Dažniausiai ši bakterija sukelia tokią pavojingą infekcinę ligą kaip salmoneliozė. Ji pasireiškia vėmimu, viduriavimu, karščiavimu, pilvo skausmu, krauju išmatose ir dehidratacija. Šie simptomai gali pasireikšti praėjus nuo 6 iki 72 valandų po užkrėsto maisto valgymo.
Kai kurie žmonės mano, kad kiaušinių plovimas prieš juos valgant yra puikus būdas sumažinti salmonelių infekcijos riziką. Tačiau taip nėra. Plaudami kiaušinį po tekančiu vandeniu rizikuojame visur paskleisti bakterijas ir užteršti kriauklę bei viryklę. Baigus plauti kiaušinį, jame vis tiek bus bakterijų. Tai padidins riziką, kad jų pateks ant visos virtuvės ir jūsų rankų.
Kad to išvengtumėte, ekspertai pataria neplauti kiaušinių prieš juos valgant. Tiesiog juos praskelkite pusiau ir išmeskite lukštus. Jei ant virtuvės paviršiaus liko likučių, nuvalykite juos drėgnu popieriumi ir tada kruopščiai nusiplaukite rankas.