Lapkričio 1-ąją pasaulyje minima veganų diena. Šventė kasmet švenčiama nuo 1994 m., pirmosios „Veganų draugijos“ įkūrimo dieną. Šią dieną vyksta renginiai ir akcijos, skirtos veganizmui ir veganams.
Veganizmas yra gyvenimo būdas, kuriam ypač būdingas itin visiškas vegetarizmas. Veganai – vegetarizmo pasekėjai – valgo ir vartoja tik augalinius produktus, be jokių gyvūninės kilmės ingredientų.
Žodį „veganas“ sugalvojo Donaldas Watsonas iš pirmųjų trijų ir paskutinių dviejų angliško žodžio „vegetarian“ raidžių. Terminą pradėjo vartoti „Vegetarų draugija“.
Veganai yra labai atsargūs vegetarai, kurie iš savo raciono pašalina ne tik mėsą ir žuvį, bet ir bet kokius kitus gyvūninės kilmės produktus – kiaušinius, pieną, medų ir kt. Jie nedėvi odos, kailio, vilnos, šilko ir net su gyvūnais išbandytų gaminių.
Atsisakymo priežastys gali būti bet kokios, tačiau pagrindinė – nenoras dalyvauti žudant gyvūnus.
Siūlome pasigaminti skanių ir sveikų veganiškų patiekalų.
Žiediniai kopūstai kepti su pomidorais
Didelė žiedinio kopūsto galva, kurią reikia supjaustyti 1,2-1,5 cm griežinėliais – 1 vnt.
Pomidorai – 3 vnt
česnako skiltelės – 3 vnt
Alyvuogių aliejus – 3 šaukštai
Petražolių šakelės – 2 vnt
Druska pagal skonį
Kaip virti žiedinius kopūstus, keptus su pomidorais
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
- Kepimo skardą ištepkite plonu aliejaus sluoksniu. Išdėliokite žiedinio kopūsto griežinėlius ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Įberkite druskos ir virkite 10 minučių.
- Nuo pomidorų nulupkite odelę ir supjaustykite kubeliais. Sumaišykite su česnaku, druska ir 1 šaukštu aliejaus.
- Masę paskleiskite ant iškepto kalafioro.
- Virkite dar 15-20 minučių.
- Patiekalą apibarstykite žalumynais ir patiekite. Gero apetito!
Makaronai su morkomis ir grybais
Makaronai – 2 saujos
Morkos – 2 vnt
Grybai – 250 g
Žalieji svogūnai – 3 plunksnos
Sezamo sėklos – 2 šaukštai
Sezamo aliejus – 4 šaukštai
česnako skiltelės – 2 vnt
Šviežia imbiero šaknis – 1 cm
Sojų padažas – 2 šaukštai
Ryžių actas – 1 valgomasis šaukštas
Verdantis vanduo – 100 ml
Medus – 1 šaukštelis
Karštieji pipirai – pagal skonį
Kaip virti makaronus su morkomis ir grybais
- Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje.
- Sezamo sėklas paskrudinkite sausoje keptuvėje.
- Giliame dubenyje sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus.
- Keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštą sezamo aliejaus ir suberkite grybus. Kepkite, kol suminkštės. Grybus perkelkite į padažą.
- Morkas supjaustykite juostelėmis ir pakepinkite, kol suminkštės. Pridėti į padažą.
- Toje pačioje keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų ir suberkite česnaką bei imbierą. Kepkite 1 minutę nuolat maišydami.
- Sudėkite makaronus į keptuvę ir gerai išmaišykite. Nuimkite nuo ugnies.
- Perkelkite indą į padažą ir suberkite žalius svogūnus.
- Patiekalą apibarstykite sezamo sėklomis ir patiekite. Gero apetito!
Grybų sriuba
Džiovinti baltieji grybai – 50 g
Morkos – 1 vnt
Svogūnai – 1 vnt
Bulvės – 2 vnt
Lauro lapas – 1 vnt
Miltai – 3-4 šaukštai
Grietinė – 200 g
Druska, cukrus, pipirai – pagal skonį
Kaip virti grybų sriubą Karpatų stiliumi
- Mirkykite grybus tris valandas. Tada šį skystį (kartu su grybais) siunčiame į ugnį keptuvėje. Palikite virti.
- Svogūnus ir bulves supjaustykite kubeliais, morkas – juostelėmis. Iš svogūnų ir morkų pasigaminkite kepsnį.
- Į grybų sultinį sudėkite bulves ir virkite 10 minučių. Pridėti kepti. Laikykite ant ugnies, kol bulvės bus paruoštos.
- Sausoje keptuvėje nuolat maišydami pakepinkite miltus iki gelsvos spalvos. Gerai sumaišykite su grietine.
- Sudėkite masę į grybų sriubą. Pridėti prieskonių ir žolelių. Gero apetito!
Bananų keksiukai
Bananai – 2 vnt
Miltai – 100 g
kakava – 60 g
kokosų aliejus – 50 ml
Augalinis pienas – 100 ml
Kepimo milteliai – 5 g
Kaip pasigaminti bananų keksiukus
- Bananus išplakti su pienu ir aliejumi.
- Suberkite miltus, kakavą, kepimo miltelius ir gerai išmaišykite.
- Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių. Supilkite mišinį į keksiukų formeles.
- Kepkite 30 minučių.
- Išimkite ir palikite atvėsti. Desertą galima apibarstyti cukraus pudra. Gero apetito!