Rudeninis vaišių stalas neatsiejamas nuo patiekalų su moliūgais. Šiuo sezonu parduotuvių lentynose ar ūkininkų turgeliuose šių vaisių galime pamatyti itin daug. Ir visai ne veltui, juk moliūgai yra itin naudingi mūsų organizmui, juose gausu vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Be to, dėl mažo kaloringumo jis yra svorio metimui palankus maisto produktas. Moliūgų maistinės medžiagos ir antioksidantai gali sustiprinti imuninę sistemą, apsaugoti regėjimą, sumažinti tam tikrų vėžinių susirgimų riziką, pagerinti širdies ir odos sveikatą. Tad, įpusėjus rudeniui, suskubkime šį produktą išnaudoti kuo tikslingiau ir kartu nerkime į gastronominę kelionę.
Nepamirštama moliūgų sriuba
Vis labiau šaltesnius ir tamsesnius vakarus pasitikime su karšta, aromatinga ir nepamirštamo skonio moliūgu sriuba – tai tobulas patiekimas jaukiems vakarams! Nustebsite koks paprastas ir greitas šis receptas.
Jums reikės:
- 1 kg moliūgo;
- 3 vidutinio dydžio svogūnų;
- 3 vidutinių skiltelių česnako;
- 3 vidutinio dydžio morkų;
- 1 litro vištienos sultinio (galite naudoti daržovių ar kitą, jūsų mėgstamą);
- Druskos ir pipirų pagal skonį;
- 70 ml 20 % ar 35 % riebumo grietinėlės;
- Aliejaus kepimui.
Gaminimas:
- Moliūgą nulupkite ir supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais;
- Puode, kuriame norėsite virti sriubą, įkaitinkite aliejų, sudėkite stambiau pjaustytą svogūną. Kuomet šis truputį apkepa, sudėkite supjaustytą česnaką ir pakepkite dar kelias minutes;
- Supjaustykite morkas ir sudėkite į puodą su česnakais ir svogūnais, pakepkite dar apie 7 min., kol morkos šiek tiek suminkštės;
- Į tą patį puodą supilame pjaustytus moliūgo gabalėlius ir pakepiname kol moliūgas paskleis malonų kvapą (apie 5 min.)
- Kuomet moliūgas apkepa, supilkite sultinį, pagal skonį įberkite druskos, pipirų, jeigu pageidaujate kitų prieskonių. Virkite apie 25 min., arba iki kol visiškai suminkštės moliūgas ir morkos;
- Jau išvirtą ir šiek tiek pravėsusią sriubą sutrinkite elektriniu trintuvu iki kreminės konsistencijos;
- Patiekite su grietinėle, taip pat ant viršaus galite užberti kepintų riešutų ar moliūgų sėklų. Skanaus!
Moliūgų šokoladinis pyragas
Ar kada susimąstėte, kad moliūgą galima naudoti ir desertams? Jeigu ne, su šiuo receptu įtikinsime jus, jog moliūgas ne tik puikus ingredientas sočiai vakarienei, bet ir skanumynams. Tai itin sodrus, drėgnas ir purus šokoladinis pyragas. Ir svarbiausia sveikas! Šiuose pyragaičiuose yra perpus mažiau saldiklių, tik truputis sviesto.
Jums reikės:
- 400 g stambiai supjaustytų moliūgų su odele;
- 2/3 puodelio miltų;
- 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;
- Žiupsnelio druskos;
- 1/3 puodelio kokybiškos kakavos miltelių;
- 1 šaukšto sviesto;
- 1/4 puodelio juodojo šokolado drožlių;
- 2 didelių kiaušinių;
- 2/3 puodelio agavų sirupo. Galite rinktis ir kitas sveikas cukraus alternatyvas;
- 2 šaukštelių vanilės ekstrakto.
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C (160 °C su ventiliatoriumi). Išklokite 20 x 20 cm kepimo formą kepimo popieriumi ir atidėkite ją į šalį;
- Jeigu turite garintuvą: sudėkite pjaustytą moliūgą į garintuvą ir garinkite apie 20 minučių, kol suminkštės. Išimkite moliūgą iš garintuvo ir šiek tiek atvėsinkite. Jeigu garintuvo neturite: virkite apie 15 minučių, kol visiškai suminkštės, ištraukite iš vandens ir padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad šis sugertų skystį;
- Išskobkite moliūgo minkštimą ir trintuvu arba virtuviniu kombainu sutrinkite – turėtumėte gauti 1/2 puodelio tyrės;
- Į dubenį persijokite miltus, kepimo miltelius, druską ir kakavą;
- Sviestą ir šokoladą sudėkite į nedidelį nepridegantį puodą ir švelniai ištirpinkite ant silpnos ugnies. Ištirpus, leiskite šiek tiek pravėsti;
- Kiaušinius gerai išplakite, įmaišykite agavų sirupą ir vanilę. Sudėkite moliūgų tyrę ir šokolado mišinį. Išmaišykite visus sausus ingredientus, kol taps vienalyte mase. Viską supilkite į kepimo formą;
- Kepkite apie 25 minutes. Mediniu pagaliuku įbeskite į pyrago vidurį ir ištraukite – ant pagaliuko turėtų likti šiek tiek šlapių gumulėlių. Išorė turėtų būti tvirta, o vidus – neblizgantis, bet vis dar minkštas.
- Išimkite iš orkaitės ir palikite 2-3 minutes pastovėti, prieš perkeldami pyragą ant grotelių, kad visiškai atvėstų. Supjaustykite kvadratėliais, galite papuošti cukraus pudra ar liofilizuotų vaisių ar uogų milteliais. Skanaus!
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Tikra rudens tradicija – naminė moliūgų skonio latte
Kuomet medžių lapai nusidažo geltonai, o lauke jaučiamas pirmasis šaltukas – ši moliūgų kava tikras jaukumo ir šilumos simbolis, o ką jau kalbėti apie naudingąsias moliūgo savybes. Kad pagamintumėte šią itin kreminę, aromatingą moliūgų tyrės latte, jums reikės vos kelių ingredientų. Tad pradėkime!
Ingredientai:
- 100 – 150 ml karštos, geriausia šviežiai paruoštos kavos;
- 150 – 200 ml pasirinkto pieno, pageidautina tokio, kuris gerai putoja (galite rinktis ir augalinį, pavyzdžiui, avižų pieną);
- 3 šaukštai moliūgų tyrės;
- 1-2 šaukštai klevų sirupo, tačiau kiekį galite taikyti pagal savo skonį;
- 1/3 arbatinio šaukštelio meduolių prieskonių;
- 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto;
- Plaktos grietinėlės (neprivaloma, bet rekomenduojama);
Gaminimas:
- Supilkite pieną į nedidelį puodą ir kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol jis bus pakankamai karštas, tačiau pieno neužvirinkite;
- Paruoškite geros kokybės kavos ir supilkite ją į didelį puodelį arba karščiui atsparią stiklinę. Sudėkite moliūgų tyrę, klevų sirupą, meduolių prieskonius ir vanilę. Viską kruopščiai išmaišykite, kol ingredientai gerai susijungs;
- Išplakite pieną iki putų (apie 30 sekundžių), tuomet supilkite jį į puodelį ant moliūgų ir kavos mišinio. Papildomai ant viršaus šaukšteliu galite uždėti pieno putų;
- Jei norite gėrimą pagražinti, ant viršaus užberkite plaktos grietinėlės, pabarstykite trupučiu meduolių prieskonių, cinamono ar šokolado drožlių;
Receptai su moliūgų užkariavo ne vieno širdį, jų yra tiek daug, kiek tikriausiai net neįsivaizduojate! Tad bandykite, nebijokite eksperimentuoti atrasti naujus, nepatirtus skonius. Tebūnie šie receptai tik pradžia jūsų rudeniškiems moliūgų atradimo receptams ir jaukiems vakarams!