Tyrimas rodo, kad antidepresantai keičia smegenų struktūrą


Mokslininkai padarė nuostabų atradimą. Tam tikri antidepresantai gali sukelti dramatiškus smegenų pokyčius, rodo nauji tyrimai, pristatyti 35-ajame Europos neuropsichofarmakologijos koledže Vienoje. Tiesą sakant, jie netgi gali pakeisti smegenis, paveiktas didelio depresijos sutrikimo.

Mokslinis tyrimas apie antidepresantus

Didžiosios depresijos sutrikimas yra psichikos sveikatos sutrikimas, kuriam būdinga nuolatinė prislėgta nuotaika, tamsios mintys ir bendras susidomėjimo bet kokia veikla praradimas. Tai gali rimtai pakenkti kasdieniam nuo jo paveiktų žmonių gyvenimui. Tačiau dabar mes galime jį gydyti naudodami tam tikrus antidepresantus, kad pakeistume smegenų veiklą.

Anksčiau mokslininkai nustatė, kad antidepresantai ir net elgesio terapija bei elektrokonvulsinė terapija tiesiog netinka visiems, sergantiems . Tačiau grupė mokslininkų Vokietijoje dabar tvirtina, kad antidepresantai gali pakeisti pačias smegenų struktūras. Tačiau jie nėra tikri, kiek laiko šie pokyčiai tęsis.

Ankstesni tyrimai parodė, kad dideli depresijos priepuoliai dažnai yra susiję su pilkosios ir baltosios medžiagos kiekio pokyčiais smegenyse. Kiekvienas smegenų medžiagos tipas yra susijęs su skirtingomis kūno funkcijomis, o bet kokie jų pokyčiai gali radikaliai pakeisti mūsų smegenų reakciją. Taigi, galimybė pakeisti smegenų struktūrą antidepresantais yra didžiulė.

Ir jei galime įrodyti, kad yra glaudus ryšys tarp žmogaus smegenų struktūros ir depresinių minčių veikimo, tai gali padėti pagerinti ligų, tokių kaip depresija, diagnozę ir gydymą. Tačiau dabar daugelis nesutaria, ar šis ryšys yra nuoseklus ar pakankamai stiprus, kad būtų naudojamas diagnozuojant ir gydant tokius sutrikimus kaip depresija. Tačiau mokslininkai iš Vokietijos mano, kad taip yra.

depresijos sutrikimas

Tyrimas

Eksperimento metu mokslininkai nustatė, kad iš 109 pacientų, sergančių panikos sutrikimu, didžiausi simptomų pokyčiai pasireiškė priklausomai nuo to, kiek antidepresantai ir kiti gydymo būdai pakeitė jų smegenų struktūrą. Jie taip pat palygino pacientų, sergančių depresija, smegenis su „sveikų“ žmonių, neturinčių šio sutrikimo, smegenis.

„Mus nustebino reakcijos greitis“, – sakoma psichiatro Jonathano Rapple pranešime. Repple taip pat sako, kad jie neturi paaiškinimo, kaip ir kodėl atsiranda šie smegenų pokyčiai, ar net kaip antidepresantai ir kiti gydymo būdai sukelia šiuos pokyčius.

Yra daug veiksnių, kurie gali turėti įtakos, kai kalbame apie depresiją. Pavyzdžiui, dienos šviesos kiekis, kurį gaunate kiekvieną dieną, gali smarkiai pakeisti jūsų nuotaiką. Be to, kai kurie antidepresantai, pavyzdžiui, specialus nosies purškalas, gali veikti greičiau ir sukelti šiuos pokyčius smegenyse.

Tačiau jei galėsime geriau suprasti šiuos pokyčius, galbūt galėsime atrasti naujų būdų, kaip gydyti psichologinius sutrikimus.

Išeiti iš AMP versijos