Vanduo buteliuose arba iš čiaupo: kuris vanduo iš tikrųjų yra geresnis


Per pastaruosius kelerius metus vandens buteliuose suvartojimas labai išaugo. Jis laikomas saugesniu ir skanesniu nei iš čiaupo. Tačiau ar iš tikrųjų taip ir yra? Dėl aplinkosaugos problemų ir galimo poveikio sveikatai daugelis žmonių pradeda domėtis, ar vanduo iš čiaupo yra geresnis. Ką geriau gerti?

Vanduo iš čiaupo

Apskritai vanduo iš čiaupo yra saugus, patogus ir nekenksmingas aplinkai. Tačiau kai kuriuose regionuose jis yra užterštas. Jei vanduo minimaliai užsikimšęs, jį galima išvalyti naudojant specialų filtrą.

Dažnai sakoma, kad vanduo buteliuose yra geresnis nei vanduo iš čiaupo. Tačiau aklųjų skonio testų metu dauguma žmonių negali atskirti vandens iš čiaupo ir buteliuose.

Apskritai vandens iš čiaupo skonis toks pat kaip vandens buteliuose. Tačiau tokie veiksniai kaip mineralų kiekis arba vandens vamzdžių tipas ir amžius gali turėti įtakos skoniui.

Didžiausi vandens iš čiaupo privalumai – maža kaina ir patogumas. Prieš išeidami iš namų, galite tiesiog pripildyti daugkartinio naudojimo butelį vandens iš čiaupo. Vandens iš čiaupo taip pat galima įsigyti restoranuose, baruose ir viešuose geriamuosiuose fontanuose – beveik visada jis yra nemokamas.

Kokį vandenį gerti

Vanduo buteliuose

Vanduo buteliuose tiekiamas iš įvairių šaltinių. Kartais tai tiesiog vanduo iš čiaupo, o dažnai – gėlas šaltinio vanduo.

Nors kai kurie žmonės mano, kad vanduo buteliuose yra saugesnis, skanesnis ir geresnis nei vanduo iš čiaupo. Kiti mano, kad vanduo buteliuose nėra toks jau saugus mums.

Pavyzdžiui, jame gali būti labai mažų plastiko gabalėlių, vadinamų mikroplastiku. Tyrimai rodo, kad mikroplastikas veikia kaip endokrininę sistemą ardanti cheminė medžiaga, skatina uždegimą, neigiamai veikia sveikatą ir laikui bėgant kaupiasi tokiuose organuose kaip kepenys, inkstai ir žarnynas.

2018 m. atliktas tyrimas išbandė 11 plačiai prieinamų buteliuose išpilstytų produktų iš 9 šalių ir padarė išvadą, kad 93 % iš 259 atrinktų butelių buvo mikroplastiko. Šis užterštumas iš dalies buvo susijęs su pačiu pakavimo ir išpilstymo procesu.

Kuris vanduo geresnis?

Vanduo iš čiaupo paprastai yra geresnis pasirinkimas, nes jis yra toks pat saugus kaip vanduo buteliuose, tačiau kainuoja daug pigiau.

Be to, naudojant daugkartinio naudojimo vandens buteliuką, vanduo iš čiaupo gali būti toks pat patogus kaip vanduo buteliuose. Jūs netgi galite pridėti šviežių vaisių, kad sukurtumėte savo skonio vandenį.

Jei vandens saugumas ar kokybė yra jūsų pagrindinis rūpestis, apsvarstykite galimybę įsigyti filtravimo sistemą arba bent anglies filtrą, o ne reguliariai pirkti vandenį buteliuose.

Tačiau kartais vanduo buteliuose yra geresnis, ypač jei vanduo iš čiaupo yra labai užterštas. Be to, tam tikroms gyventojų grupėms, pavyzdžiui, turinčioms susilpnėjusią imuninę sistemą, dažnai reikia įsigyti tam tikro tipo vandens buteliuose arba virinti vandenį iš čiaupo.

Išeiti iš AMP versijos