Žiemos laikas. Kada ir kodėl Lietuva pakeis laikrodžio rodykles?


Kiekvieną rudenį ir žiemą Lietuvoje laikrodis yra sukamas pirmyn arba atgal. 2022 metų spalio paskutinį sekmadienį Lietuva pereis prie žiemos laiko. Tai daroma dėl dviejų priežasčių: dėl to, kad egzistuoja tradicija laikytis biologinio kalendorinio laiko ir taupyti elektros energiją.

Laikrodžio rodyklių sukiojimas dukart per metus padeda racionaliau išnaudoti šviesųjį paros metą. Jeigu nekeistume laiko, turėtume arba tokias nuo sezono priklausančias situacijas, kai brėkšti pradeda labai anksti ir tenka ilgai miegoti saulei spiginant į akis, arba švinta tik link vidurdienio ir tada tenka net kelias valandas rytais dirbti ar mokytis tamsoje.

Laikrodį į žiemos laiką reikės keisti paskutinį spalio sekmadienį (naktį iš spalio 29 į 30 d.) lygiai 04:00 ryte. Laikas turi būti pasuktas viena valanda atgal, nes žiemą aušta vėliau, o temsta anksčiau nei vasarą.

Žiemos laikas

Kodėl laikrodžio keitimas pavojingas sveikatai?

Pakeitus laikrodžio rodykles, pablogėja žmonių savijauta, mažėja jų darbingumas, smarkiai paūmėja lėtinės ligos. Be to, mokslininkai padarė išvadą, kad tai didžiausią pavojų kelia žmonėms, kurie linkę į depresiją arba kenčia nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų. Remiantis Švedijos gydytojų tyrimo rezultatais, širdies priepuolių ir savižudybių skaičius padaugėja pirmosiomis dienomis po laikrodžio rodyklių pasukimo.

Kaip savarankiškai pasiruošti perėjimui į žiemos laiką?

Kaip keičiasi laikas kitose šalyse?

Pasaulyje 78 šalys vis dar naudoja vasaros ir žiemos laiką. 2022 metais laikrodžiai bus keičiami šiose šalyse: visose ES šalyse, Izraelyje, Irane, Australijoje, Meksikoje, Didžiojoje Britanijoje, JAV, Kanadoje.

Išeiti iš AMP versijos