Indų plovimas atrodo paprastas kaip 2 x 2, tačiau tikrai ne visi laikosi higienos normų. Jei nesilaikoma elementarių taisyklių, nešvarumai gali kauptis net ant ką tik išplautų lėkščių.
Nešvari kempinė
Indų plovimo kempinė gali tapti tikra bakterijų veisykla, jei jos nekeisite. Joje lengvai kaupiasi salmonelės, žarnyno bakterijos ir kiti kenksmingi mikroorganizmai.
Norėdami to išvengti, po kiekvieno naudojimo kempinę nuplaukite karštu vandeniu. Taip pat dezinfekuokite ją mikrobangų krosnelėje ir keiskite bent kartą per dvi savaites.
Preliminarus indų plovimas prieš indaplovę
Plauti lėkštes prieš dedant į indaplovę yra klaida. Šiuolaikiniai plovikliai aktyvuojasi būtent esant maisto likučiams. Jei viską nuplausite iš anksto, plovimo efektyvumas sumažės. Tiesiog nuvalykite didelius maisto gabaliukus, o likusius palikite technikai.
Per daug ploviklio
Naudoti per daug ploviklio nereiškia, kad indai bus geriau išplauti. Perteklius sudaro plėvelę, kuri sunkiai nuplaunama ir gali būti kenksminga sąlytyje su maistu. Pakanka kelių lašų, ypač naudojant koncentratą. Svarbiausia – nepersistengti.
Plovimas nešvarioje kriauklėje
Jei kriauklėje yra maisto likučių ar riebalų, plauti indus joje yra pavojinga. Bakterijos iš nešvarumų gali nusėsti ant ką tik išplautų lėkščių. Prieš plaudami indus visada nuplaukite kriauklę. Taip pat nepamirškite kartą per mėnesį išvalyti pačią indaplovę.
Netinkama vandens temperatūra
Vanduo turi būti karštas, bet ne deginti rankų. Optimalus temperatūra – 43°C-50°C rankiniam plovimui, iki 50°C – indaplovėje. Per šaltas vanduo nenuplauna riebalų, o per karštas kenkia odai. Raskite patogią ir veiksmingą temperatūrą.
Netinkamas ploviklio pasirinkimas
Ne kiekviena ploviklio priemonė tinka indams. Rankų ploviklių negalima naudoti indaplovėse – susidaro per daug putų, kurios kenkia technikai. Ir atvirkščiai, indaplovėms skirtos priemonės yra pernelyg agresyvios rankoms. Pasirinkite tinkamą priemonę konkrečiam plovimo būdui.
Drėgni indai
Laikyti drėgnus indus yra pavojinga. Drėgmė skatina pelėsio, bakterijų atsiradimą ir netgi virtuvės baldų sugadinimą. Nelaikykite indų iškart po plovimo – leiskite jiems išdžiūti. Naudokite rankšluostį arba palikite ant džiovyklos.
Indų palikimas kriauklėje
Kai atidedame indų plovimą „vėliau“, atsiranda nemalonus kvapas ir užsikimšimo pavojus. Maisto likučiai išdžiūsta ir sunku juos nuplauti. Geriau plauti iš karto arba bent nuplauti, kad išvengtumėte problemų. Švara prasideda nuo reguliarumo.