101 metų vyras, išgyvenęs Holokaustą: „Aš esu pats laimingiausias žemėje“


laimingiausias

Net jei jūsų likimas yra kupinas tragiškų įvykių, galite jaustis laimingi. Tai įrodo 101 metų vyras, išgyvenęs holokaustą – Eddie Jaku.

Dar 2020 metais šis vyras paskelbė save „laimingiausiu žmogumi pasaulyje“, išleisdamas to paties pavadinimo knygą apie teigiamą požiūrį į gyvenimą. Jaku tikina, kad jei bent vienas žmogus šypsosi po jo žodžių, jis negyveno veltui.

Eddie Jaku gimė Vokietijoje – iš pradžių jis nešiojo Jakubovičiaus pavardę. „Maniau, kad gyvenu civilizuočiausioje, kultūringiausioje ir, be abejo, labiausiai išsilavinusioje šalyje Europoje. Ir aš visų pirma buvau vokietis, o tik paskui – žydas “, – sako Jaku.

1938 m. lapkričio 9 d., kai nacių kariuomenė sudegino sinagogas ir sunaikino žydų namus, Edis buvo išvežtas į Buchenvaldą, vieną iš pirmųjų koncentracijos stovyklų. Suimta ir jo šeima.

Po kelerių metų jam pavyko pabėgti iš koncentracijos stovyklos ir susitikti su artimaisiais. Kurį laiką jie slapstėsi, bet 1943 m. vėl buvo areštuoti ir išsiųsti į Aušvicą. “Aušvicas yra pragaras žemėje”, – sako Jaku. “Aš ten praradau savo tėvus ir seserį”.

1945 m. Jaku buvo išsiųstas į „mirties žygį“ (nacistinės Vokietijos koncentracijos stovyklų kalinių perkėlimas), tačiau jis vėl pabėgo. Eddie Jaku turėjo slapstytis miške, maitintis sraigėmis ir šliužais, kol tų metų birželį buvo išgelbėtas.

„Tai, ką mačiau tuo metu, neįsivaizduojama. Kai pasakoju žmonėms apie tai, jie atsisako tikėti “, – pažymi jis.

Pasak Jaku, kurį laiką po karo jis buvo nelaimingas. Bet tada jis susitiko su būsima žmona Flora ir suprato, kad gyventi praeitimi tampa nebeįmanoma. „Prieš 80 metų nemaniau, kad turėsiu vaikų, anūkų ir proanūkių“, – sako Eddie. – Dabar aš visa tai turiu. Tikra palaima!”

laimingiausias zmogus

Jaku įsitikinęs, kad laimės paslaptis slypi meilėje ir neapykantos nebuvime. „Neapykanta yra liga, kuri, be abejo, gali sunaikinti priešą, tačiau sunaikins ir mus pačius“, – sako jis.

„Savo ruožtu meilė šeimai ir draugams yra raktas į viltį. Kur yra viltis, ten yra gyvenimas. Jei nebėra vilties – viskas baigta. Draugystė yra neįkainojama. Kai dalijamės liūdesiu su artimaisiais, jo tampa mažiau, o kai džiaugsmu – jis stebuklingai didėja“, – priduria Eddie.

Jis mano, kad tik pats žmogus nusprendžia, koks bus jo gyvenimas. „Turite sutelkti dėmesį į tai, ką mes paprastai vadiname mažais dalykais. Bet jei esi visiškai sveikas, esi praktiškai multimilijonierius“, – pabrėžia Jaku.

Eddie tikisi, kad jo istorija įkvėps kitus tinkamai pragyventi kiekvieną dieną. „Noriu padaryti šį pasaulį geresnį. Noriu, kad visi sustotų ir suprastų: „Mes turime padėti vieni kitiems“.


Taip pat skaitykite:

Išeiti iš AMP versijos