„Hygge“: 8 daniškos laimės paslaptys


laimes paslaptys

Sąvoka „hygge“ negali būti pažodžiui išversta į lietuvių kalbą. Danams tai yra tam tikras jaukumo, komforto ir gerovės derinys. Kaip jį sukurti? Mes pateikiame 8 patarimus iš knygos „Hygge. Danijos laimės paslaptis“ (Meik Wiking – rašytojas,  Danijos laimės tyrimo instituto įkūrėjas ir direktorius).

Remiantis apklausomis, danai yra vieni laimingiausių žmonių Europoje. Jie reguliariai susitinka su draugais ir šeima, pasižymi emocine ramybe.

Atrodytų, kad danai neturi daugiau džiaugsmo priežasčių nei kiti europiečiai. Danijos klimatas nėra itin malonus, anksti temsta, aukštos kainos, mokesčiai – astronomiški… Tačiau danai turi tai, ko neturi kitų šalių gyventojai: gyvenimo filosofiją, vadinamą „hygge“, kuri telpa į kelias paprastas taisykles.

„Hygge“ kilęs iš norvegiško žodžio, reiškiančio gerovę. Šiandien susidomėjimas ja auga visame pasaulyje. Žurnalistai keliauja po Daniją jos ieškodami, viename iš JK koledžų dėstomas „hygge“ filosofijos kursas, visame pasaulyje atsiranda „hygge“ stiliaus parduotuvės ir kavinės. Bet kaip ją sukurti? Gera žinia – tai padaryti visiškai nesunku.

kaip susikurti laime

Patarimai, padedantys susikurti laimę, remiantis „Hygge“ filosofija

Įneškite jaukumo į savo namus ir darbo vietą

Danijos dizainas laikomas minimalistiniu. Interjere danai labiau mėgsta šviesius atspalvius: baltą, pilką, pilkšvai mėlyną. Tačiau jie daug dėmesio skiria švelniam apšvietimui, dažnai naudoja žvakes (net dieną!) ir mielai namus puošia jaukiomis detalėmis. Žvakės, lempų gaubtai, minkštos pagalvėlės ir antklodės, paveikslai ant sienų, lentynos su mėgstamomis knygomis, keramikiniai indai – šios smulkmenos sukuria jaukumą ir komfortą.

Be abejo, dekoratyviniai elementai neturėtų būti pretenzingi ar prabangūs. Greičiau jie turėtų būti malonūs akiai, tačiau likti šiek tiek nematomi.

Danai labiau mėgsta natūralias medžiagas, kurias malonu liesti – medį, vilną, liną, molį. Išbandykite keletą paprastų gudrybių ir jūsų namai bei darbo vieta taps jaukesniais bei malonesniais. Tai tikrai verta laiko ir pastangų.

Pakvieskite svečių

Bendravimas socialiniuose tinkluose su draugais ir šeima niekada neatstos tikrojo ryšio. Meik Wiking šis faktas pasirodė paprastai paaiškinimas: „Kažkas uždeda ranką tau ant peties, pabučiuoja ar paglosto skruostą ir tu tuoj pat prisipildai ramiu džiaugsmu. Prisilietimas išprovokuoja hormono oksitocino gamybą, dėl kurio mes jaučiamės laimingi ir sumažėja streso, baimės ir nerimo jausmas.“

Todėl „hygge“ galima visiškai pajusti tik artimų žmonių rate, su kuriais galite atsipalaiduoti ir būti savimi. Geriau susitikti su jais namuose, o ne kavinėje ar restorane. Gal tai puiki proga įdiegti tradiciją susitikti su visa šeima sekmadienio vakarienei ar pakviesti draugus šeštadienio vakarą žaisti stalo žaidimus?

Išmokite skaniai gaminti

Šis punktas išplaukia iš ankstesnio. Jaukūs namų susibūrimai reiškia skanius patiekalus. Tai nėra atšildyta pica ar suši pagal užsakymą. Norėdami patirti „hygge“, pamėginkite išmokti kepti skanias cinamonines bandeles, gaminti troškinius, karštą šokoladą ir pan.

„Gausus mėsos, pyragaičių ir kavos vartojimas Danijoje yra tiesiogiai susijęs su „hygge“ “ – rašo Meik Wiking. Viena jos prielaidų yra būti maloniam sau, palepinti save ir suteikti galimybę sau ir kitiems trumpam nukrypti nuo sveikos gyvensenos principų. Saldumynai yra „hygge“. Kepimas yra „hygge“. Kava ir karštas šokoladas taip pat. Bet morkų lazdelės – ne itin.“

Maisto gaminimas danams reiškia mėgavimąsi neskubriu procesu. Pasirinkite receptą iš knygos, eikite į turgų ir nusipirkite geriausių ingredientų, įtraukite į maisto gaminimą kitus šeimos narius, o tada visi kartu mėgaukitės nuostabiu naminio maisto kvapu bei skoniu.

Stenkitės gyventi kuo aktyviau

Danai mėgsta skanų ir sotų maistą, tačiau nutukimą kenčia tik nedidelė dalis gyventojų. Paslaptis slypi aktyviame gyvenimo būde. Ir tai nėra varginanti treniruotė fitneso klube. Tai malonus judėjimas, daugiausia, gryname ore. Šeimos pasivaikščiojimai kalnuose, šiaurietiškas ėjimas, dviračių sportas.

Beje, dauguma danų mieliau į darbą keliauja dviračiu. Klimatas šioje šalyje, kaip ir pas mus, tam nėra pats palankiausias. Tačiau kamščiai ir sausakimšas viešasis transportas kelia stresą, o dviratis – ne.

Dėvėkite patogius drabužius

Laimei, mados dizaineriai, galbūt patys to nežinodami, prieš kelis sezonus priėmė „hygge“ filosofiją. Sportiniai bateliai vietoj aukštakulnių, jaukūs didelių gabaritų paltai vietoj trumpų striukių, įvairūs gobtuvai, šilti megztiniai, minkšti šalikai, plačios kelnės ir kt. Žinoma, viskas sukurta iš natūralių ir malonių medžiagų.

„Danijos mada yra lakoniška, elegantiška ir reikalaujanti mažai pastangų. Tai sujungia geriausias „hygge“ ir minimalistinio funkcinio dizaino savybes“ – paaiškina Meik Wiking.

Mėgaukitės paprastais malonumais

Geriausius dalykus gyvenime mes gauname nemokamai. Mus supančio pasaulio grožis, vaikų juokas, artimųjų šypsenos, ramus vakaras namuose su mylimu žmogumi ar gera knyga – tai akimirkos, iš kurių susidaro gyvenimo laimė. Ir jūs turite mokėti juos vertinti.

„Paprastumas ir kuklumas yra pagrindiniai „hygge “ingredientai. Nuolat kalbėti apie savo pasiekimus ir žvilgėti su „Rolex“ reiškia ne tik parodyti blogą skonį, bet ir sugadinti „hygge“ – rašo autorius ir tęsia: „Arbatos puodelyje yra daugiau emocinės švaros nei šampano taurėje, stalo žaidimuose – daugiau nei kompiuteryje, naminiame maiste – daugiau nei aukščiausios klasės restorano patiekaluose. „Hygge“ gali būti nenaudingas kapitalizmui, tačiau jis naudingas asmeninei laimei.“

Įgykite pomėgių

Gyvenimas negali apsiriboti darbu ir šeimos rūpesčiais. Labai svarbu, kad jūs užsiimtumėte kūrybine veikla, teikiančia malonumą – origami, mezgimas, keramika, piešimas akvarele, gėlių kompozicijų kūrimas – tinka viskas. Nepamirškite: kol jūsų rankos užimtos, galite pabūti vienas su savo mintimis.

Prisiminkite proporcingumo jausmą

„Hygge“ – tai kasdienių malonumų kupina filosofija. Bet tai nereiškia, kad neturėtumėte savęs riboti. 10 saldžiųjų cinamono suktinukų yra nebe „hygge“, o valgymo sutrikimas. Todėl danai, neretai, skiria vieną dieną per savaitę kai leidžia sau pasimėgauti tuo, kas jiems patinka. “Draudžiamo vaisiaus saldumas yra neatsiejama „hygge“ ritualo dalis” – paaiškina autorius.


Taip pat skaitykite:

Išeiti iš AMP versijos