Kaip susigrąžinti gyvenimo džiaugsmą?


Kaip susigrazinti gyvenimo dziaugsma

Depresinė nuotaika, nuolatinis energijos trūkumas, liūdinančios emocijos … Šis sutrikimas vadinamas „distimija“ ir laikomas lengva depresijos forma. Jis gali trukti labai ilgai, o svarbiausia – nuodija gyvenimą, atimdamas galimybę džiaugtis. Bet tai galima išspręsti pradedant nuo mažų žingsnelių.

Jei manote, kad praradote savo gyvenimo kontrolę ir ilgą laiką (dvejus ar daugiau metų) išgyvenate melancholiją, nuobodulį ir energijos stygių, gali būti, kad jus kamuoja distimija. Tai lengva depresijos forma, tačiau ji rimtai nuodija gyvenimą ir kartais sukelia žmogui minčių apie savižudybę.

Reikėtų nepamiršti, kad šios depresijos formos priežastys nėra biologinės, skirtingai nuo tos, kurią lydi bipoliniai sutrikimai ir kiti psichikos sutrikimai. Kai kuriems žmonėms ši liga pasireiškia vaikystėje, kai kam – suaugus.

Distimija paprastai vystosi taip:

distimija

Galbūt jaučiate, kad esate įstrigęs savo nelaimingoje santuokoje ar nemėgstamame darbe arba esate priverstas gyventi vietoje, kuri jums visiškai netinka. O gal jus kamuoja liūdesys dėl praleistų gyvenimo progų ir kt.

Gali būti daugybė scenarijų. Gyvenimas jūsų netenkina ir jūs vis labiau jaučiatės išsekęs ir pervargęs. Tuo pačiu metu, jus gąsdina net mintis apie pokyčius. Baisu ką nors keisti ir ieškoti problemos sprendimo būdų.

Taigi, kaip išsivaduoti nuo šios slegiančios būklės? Tai pareikalaus nemažai pastangų, noro ir susitelkimo. Pirmiausia, reikėtų rasti bent nedidelį įkvėpimo šaltinį. Tai gali būti bet kokia veikla, kuri teikia malonumą ir suteikia jūsų gyvenimui prasmę. Kažkas,  dėl ko norisi pabusti ryte. Tai gali būti senas ar naujas pomėgis, bendravimas su maloniu žmogumi ar pan. Šis „vaistas“ neturi šalutinio poveikio ir tikrai leis pasijusti daug geriau.

Pirmasis žingsnis yra nepaprastai svarbus. Distimijos atsikratymas yra procesas. Ji neišnyks savaime be jokių jūsų pastangų. Norint pradėti ir vėliau palaikyti šį procesą, reikia rasti tai, kas jus džiugina ir leidžia jaustis gerai. Tai suteikia vilties būsimam gyvenimui be depresijos.

Kitas žingsnis – rasti pagrindinę priežastį, kodėl distimija prasidėjo. Suformuluokite ją. Identifikuodamas tai, jūs suteikiate galingą impulsą gydymui. Norėdami pašalinti depresiją iš savo gyvenimo, turite žinoti, dėl ko ji prasidėjo.

Tikėtina, kad anksčiau jums buvo emociškai per sunku tai aiškiai įvardinti, tačiau dabar, jei norite padėti sau pasijusti geriau, turite tai padaryti. Pavyzdžiui, pasakykite sau: „Mano santuoka manęs netenkina, man reikia išsivaduoti iš šių nesveikų santykių“. Lygiai taip pat galite įvardinti bet kokią problemą.

Tada apmąstykite, kokias savybes reikia sutelkti, kas gali jums padėti, ką tiksliai reikia pakeisti, kad kartą ir visiems laikams susidorotumėte su depresija. Tai yra ilgas procesas, greitų rezultatų nebus, todėl stenkitės motyvuoti save džiaugdamasi mažais žingsneliais pasveikimo link, kol galiausiai galėsite pašalinti pačias savo problemos šaknis.

Kaupkite šias džiugias akimirkas. Gal procesas užtruks dvi savaites, o gal dvejus metus. Bet jei sąmoningai ieškosite sprendimo ir turėsite priežasčių džiaugtis, pajusite, kad artėjate prie savo tikslo. Jūs nesate bejėgis – jūs galite tai įveikti!


Taip pat skaitykite:

Išeiti iš AMP versijos