Ruginė duona yra maistinga, daug skaidulų turintis gaminys su traškia plutele ir minkštu, šiek tiek drėgnu vidumi. Pabandykite patys išsikepti duoną namuose, tai nėra labai sunku.
Pagaminsite per: | 340 min. |
Kategorija: | Iš miltų |
Virtuvė: | Lietuviška |
Porcijos: | 5 |
Paruošimas
1. Sausas mieles supilti į 200 ml šilto vandens ir maišant šaukštu leisti ištirpti. Įpilkite miežių salyklo ir vėl išmaišykite.
2. Į didelį dubenį išsijokite kvietinius miltus, suberkite persijotus ruginius miltus. Supilkite mielių mišinį ir gerai išmaišykite.
3. Ištirpinkite druską likusiame šiltame vandenyje ir suberkite į tešlą. Dar kartą išmaišykite mentele. Toliau minkykite rankomis, kol gausite vientisą tešlą.
4. Dubenį uždenkite maistine plėvele ir leiskite tešlai pakilti 2 valandas.
5. Pakilusią tešlą perkelkite ant miltais pabarstyto stalviršio ir suformuokite stačiakampį kepaliuką.
6. Paimkite vieną tešlos kraštą ir įvyniokite į vidų. Tada apvyniokite kitą kraštą. Tą patį padarykite su kita puse, dėdami tešlos klostes vieną ant kitos.
7. Tešlą dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, uždenkite maistine plėvele ir leiskite kilti apie 3 valandas. Po to pašaukite į 220°C orkaitę apie 40 minučių. Iškepusią duoną išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti.
2. Į didelį dubenį išsijokite kvietinius miltus, suberkite persijotus ruginius miltus. Supilkite mielių mišinį ir gerai išmaišykite.
3. Ištirpinkite druską likusiame šiltame vandenyje ir suberkite į tešlą. Dar kartą išmaišykite mentele. Toliau minkykite rankomis, kol gausite vientisą tešlą.
4. Dubenį uždenkite maistine plėvele ir leiskite tešlai pakilti 2 valandas.
5. Pakilusią tešlą perkelkite ant miltais pabarstyto stalviršio ir suformuokite stačiakampį kepaliuką.
6. Paimkite vieną tešlos kraštą ir įvyniokite į vidų. Tada apvyniokite kitą kraštą. Tą patį padarykite su kita puse, dėdami tešlos klostes vieną ant kitos.
7. Tešlą dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, uždenkite maistine plėvele ir leiskite kilti apie 3 valandas. Po to pašaukite į 220°C orkaitę apie 40 minučių. Iškepusią duoną išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti.
Ingredientai
* Ruginiai viso grūdo miltai 350 g
* Kvietiniai miltai 150 g
* Šiltas vanduo 400 ml
* Druska 10 g
* Sausos mielės 5 g
* Miežių salyklas 1 v. š.
* Kvietiniai miltai 150 g
* Šiltas vanduo 400 ml
* Druska 10 g
* Sausos mielės 5 g
* Miežių salyklas 1 v. š.
Siųsti atsiliepimą