Kai verdame mėsą, ant vandens paviršiaus susidaro puta. Atminkite, ji nėra pavojinga sveikatai, tačiau ji gali turėti įtakos patiekalo skoniui. Puta, kuri susidaro verdant sultinį, dažniausiai atsiranda dėl mėsos baltymų.
Kodėl atsiranda puta?
Verdant mėsą išsiskiria putos. Šis procesas susijęs su baltymų koaguliacija – kai jie keičia savo būseną dėl šilumos poveikio. Jei mėsa yra su krauju, puta gali įgauti tamsesnę spalvą, o putos kiekis dažnai priklauso nuo mėsos kokybės ir jos švarumo.
Ar reikėtų ją nuimti?
Nors puta nesukelia pavojų sveikatai, ji gali paversti sultinį neestetišku. Dėl šios priežasties dauguma šefų rekomenduoja ją nuimti samčiu. Taip pat patariama naudoti šviežią mėsą, kadangi ji išskiria mažiau putos nei perdirbti produktai.
Kas nutinka, jei putos nepašalinsite?
Jei putas paliksite, sultinys gali tapti drumzlinas, o vėliau, atšalus, puta nusės ant dugno ir pradės rūgti. Tai gali ne tik sugadinti patiekalo skonį, bet ir sutrumpinti jo galiojimo laiką. Baltymai pradeda skilti, ir kitą dieną sultinys gali įgauti kartumo bei skleisti nemalonų kvapą.
Šefų patarimai
Daugelis profesionalių virtuvės šefų pirmiausia pašalina putas, kad užtikrintų sultinio skaidrumą. Be to, jie dažnai perkošia sultinį per marlę, siekdami pašalinti bet kokias likusias nuosėdas. Skaidrus sultinys atrodo estetiškai, o jo skonis – švelnesnis ir malonesnis.