Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Draudžiama Vokietijoje, leidžiama Lietuvoje. Tokios yra šio produkto vartojimo pasekmės
Maistas / Gėrimai

Draudžiama Vokietijoje, leidžiama Lietuvoje. Tokios yra šio produkto vartojimo pasekmės

Comfrey arbata / Asociatyvi nuotr.
Comfrey arbata / Asociatyvi nuotr.
Dalintis

Nors vaistažolių arbatos laikomos natūralia ir sveika parama organizmui, ne kiekvienas augalas tinka vartoti užpilo pavidalu. Toks pavyzdys yra taukė (comfrey) – liaudies medicinoje populiarus augalas, kurį daugelyje šalių uždrausta vartoti per burną dėl jo toksinių savybių.

Nepaisant to, Lietuvoje vis dar legaliai galima įsigyti šios arbatos, kuri kartais vartojama kaip naminė priemonė virškinimo sutrikimams gydyti. Deja, ji gali padaryti daugiau žalos nei naudos.

Comfrey yra pirolizidino alkaloidų – cheminių junginių, kuriuos gamina kai kurie augalai, kad apsisaugotų nuo žolėdžių. Deja, šios medžiagos yra labai toksiškos žmonėms.

Tyrimai parodė, kad net ir nedidelis šių alkaloidų kiekis gali pažeisti kepenų ląsteles, kurios ilgainiui gali mutuoti ir sukelti vėžį.

Toksinis poveikis:

  • skrandžio gleivinės dirginimas,
  • kepenų pažeidimas ir steatozė,
  • kepenų nepakankamumas,
  • žarnyno pažeidimas,
  • padidėjusi storosios žarnos ir kepenų vėžio rizika.

Apsinuodijimo simptomai gali būti pykinimas, vėmimas, pilvo skausmas, pilvo pūtimas ir bendras kepenų funkcijos pablogėjimas.

 

Kodėl vis dar parduodama comfrey arbata?

Lietuvoje šiuo metu nėra uždrausta prekiauti džiovinta arbata, o augalas yra labai populiarus – ypač tarp ieškančių natūralių gydymo būdų.

Vaistažolių interneto svetainėse dažnai galima perskaityti, kad antpilas teigiamai veikia virškinimo sistemą, tačiau šie teiginiai nėra pagrįsti patikimais moksliniais tyrimais.

Tokiose šalyse, kaip JAV, Kanada ir Vokietija, dėl saugumo sumetimų comfrey vartojimas buvo visiškai uždraustas.

 

Mūsų paslaugų turinys yra informacinio ir šviečiamojo pobūdžio ir nepakeičia gydytojo konsultacijos. Prieš priimdami sprendimus, susijusius su sveikata, pasikonsultuokite su specialistu.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Tai gali sugadinti šašlyką

Visą gyvenimą šašlyką marinavote neteisingai: štai kodėl jis gaunasi kietas kaip padas

Kodėl taip dažnai vietoje sultingų ir aromatingų mėsos gabalėlių gauname sausą, kietą...

Arbūzas suvyniotas į plėvelę

Kaip išsirinkti sultingą ir saldų arbūzą? Šių 5 ženklų pardavėjai jums niekada neatskleis

Vasaros karštis. Milžiniška krūva žalių, dryžuotų arbūzų turguje ar prekybos centre. Jūs...

Dūmai iš šašlykinės

Kodėl kepdamas šašlykus ant žarijų beriu druską: dalinuosi naudingu patarimu

Paruošti skanų, sultingą ir tolygiai iškeptą šašlyką ant žarijų – tai visas...

Tokia mėsa ne kiekvienam

Prabangos viršūnė: kilogramas šios jautienos kainuoja 500 eurų – atskleidžiame, kodėl ji ne kiekvienam

Jautiena yra puikus aukštos kokybės baltymų, geležies ir B grupės vitaminų šaltinis....