Žmonėms, mėgstantiems ananasus, tenka susitaikyti su nemaloniais dilgčiojimo pojūčiais burnoje suvalgius šio vaisiaus. Taip yra dėl ananasuose esančio ypatingo fermento. Paaiškiname plačiau.
Šis fermentas vadinamas bromelainu. Jis pasižymi tuo, kad skaido baltymus į aminorūgštis. Kai valgome ananasus, bromelainas gali suskaidyti kai kuriuos baltymus, sudarančius apsauginį sluoksnį burnoje, todėl ananasų rūgštis gali pradėti dirginti burną.
Tačiau šis fermentas nėra vienintelė priežastis, dėl kurios burna gali dilgčioti – yra dar vienas kaltininkas, maži „dygliukai“.
Aišku, šių spyglių, kurie iš tikrųjų vadinami rafinais, nematyti, tačiau jie gana aštrūs. Būtent jie gali sukelti mažyčius įbrėžimus ant liežuvio ir skruostų – tai dvigubai padidina skausmingą pojūtį, kai į burną patenka rūgščių ananasų sulčių.