Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Kuo kava pavojinga organizmui: pasirodo, ji gali sukelti kepenų problemų
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

Kuo kava pavojinga organizmui: pasirodo, ji gali sukelti kepenų problemų

Šviežia, gardi kava ryte
Dalintis

Sutikite, rytinė kava labai populiarus gėrimas visame pasaulyje. Kad kava mums atneštų naudos, o ne žalos, verta atsisakyti kai kurių gėrimų rūšių, kurios tik kenkia mūsų organizmui.

Mitybos specialistė Svitlana Fus pasakoja apie tai, kokią kavą gerti sveika, o kokios reikėtų vengti dėl kenksmingų savybių. Dietologė pažymi, kad kavą reikėtų vartoti saikingai, o jūs turėtumėte žinoti, kaip pasirinkti tinkamą kavą ir kaip ją paruošti.

Kavos pupelės, šviežiai malta kava ir ne daugiau kaip 85 °C vanduo

Geriausia, skaniausia kava

Geriau nusipirkti kavos pupelių. Malta kava praranda dalį savo skonio, todėl geriausia kava bus šviežiai malta kava prieš pat jos ruošimą, – sakė Svitlana Fus. Pasak jos, geriau vengti tirpios kavos, kuri gaunama dėl įvairių pramoninių cheminių procesų.

Visų blogiausia yra „3 in 1” kava arba tirpiosios kapučino kavos pakeliuose. Jose yra labai daug cukraus, nesveikų riebalų ir emulsiklių. O į tokią kavą dedami skonio ir aromato stiprikliai gali neigiamai paveikti kepenų veiklą, – pridūrė žymi Ukrainos dietologė.

Natūrali, šviežia kava ne tik nekenkia kepenims, bet ir, vartojant pagrįstus jos kiekius, yra naudinga. Šią naudą lemia pupelėse esantis kartumas ir antioksidantai. Tačiau atminkite, kad į kavą dedamas pienas ir grietinėlė sumažina kavos antioksidantų aktyvumą ir apsunkina jų įsisavinimą organizme.

Be to, venkite gaminti kavą užpylę ją verdančiu vandeniu, t. y. kavą su plaukiojančiais kavos tirščiais. Tokioje kavoje yra daug diterpenų, pvz. Šie cheminiai junginiai gali padidinti „blogojo” cholesterolio kiekį kraujyje ir neigiamai paveikti kepenų funkciją.

Neplikykite kavos, nes ji praranda ne tik skonį, bet ir naudą. Kavos plikymo metu išsiskiria daugiau kenksmingų medžiagų, ypač iš smulkiai maltos kavos, ir sunaikinami eteriniai aliejai su naudingais antioksidantais, – sakė Svitlana Fus.

Geriausia, skaniausia ir naudingiausia kava, naudojant 85 °C karščio vandenį.

Kada geriausia gerti kavą?

Negerkite kavos tuščiu skrandžiu, nes ji gali sudirginti skrandžio gleivinę. Negerkite kavos, kai valgote mėsą ir kitus maisto produktus, kuriuose yra geležies.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Purių blynų receptas

Jokių kiaušinių ir pieno – idealiai purių blynelių receptas

Ypatingo dėmesio nusipelno receptai be pieno, sviesto ir kiaušinių. Pirma, tokius patiekalus...

Kokio riebumo grietinė sveikesnė

Kada 30% riebumo grietinė sveikesnė už 10%? Tai pakeis jūsų požiūrį

Grietinė – nepamainomas produktas daugelio lietuvių virtuvėje, suteikiantis patiekalams sodrumo ir švelnumo....

Ar skausmas trukdo kasdienai

Ar skausmas trukdo kasdienai? Atrask kineziterapiją, kuri padeda judėti be vaistų

Vis dažniau pastebima, kad skausmas, kuris prasideda nuo lengvo tempimo ar diskomforto,...

Dideli ir traškūs ridikai

Ridikėliai praranda formą ir spalvą? Neišmeskite jų. Užtenka vieno veiksmo ir jie atgaus savo traškumą

Kaip išgelbėti suminkštėjusius ridikėlius? Net labiausiai suvytę gali atgauti savo traškumą, jei...