Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Dietologas įspėja – šio pieno geriau vengti! Patikrink, ar tokio nėra tavo šaldytuve

2 min. skaitymo

Pienas – daugelio namų šaldytuvo gyventojas. Jį pilame į kavą, dedame į desertus, gaminame blynus ar padažus. Tačiau ne kiekvienas parduotuvėje siūlomas pienas yra sveikas pasirinkimas – dietologas Bartekas Szemrajas įvardijo rūšis, kurios gali labiau pakenkti nei padėti.

Ne visas parduodamas pienas iš tiesų naudingas

Pienas jau daugelį metų laikomas vertingu kalcio ir baltymų šaltiniu. Daugelis jį vartoja kasdien ruošiant kavą, kokteilius ar naminius patiekalus. Vis dėlto specialistai įspėja – ne visų rūšių pienas išsaugo savo naudingąsias savybes. Bartekas Szemrajas savo „YouTube“ vaizdo įraše aiškiai nurodė, kokio pieno reikėtų vengti.

Šio pieno geriau nepirkti – dietologo rekomendacijos

Pasak eksperto, ypač atsargiai reikėtų vertinti UHT pieną – tai tas, kurį dažniausiai randame lentynose. Tokį pieną termiškai apdoroja itin aukšta temperatūra, kad jis ilgiau galiotų. Tačiau tuo pačiu sunaikinami vertingi fermentai ir pakinta baltymų struktūra.

„Organizmui gali būti sunkiau suvirškinti tokį pieną, o jo maistinė vertė ženkliai mažesnė nei šviežio pieno,“ – aiškina Szemrajas.

Antra rūšis, kurios verta vengti – liesas pienas (0 % arba 1,5 % riebumo). Nors ilgą laiką jis buvo reklamuojamas kaip „sveikesnis“, riebalų pašalinimas atima iš pieno vitaminus A, D, E ir K, kurie tirpsta tik riebaluose. Taigi, tokio pieno maistinė vertė tampa gerokai mažesnė.

Kokį pieną rinktis? Šviežumas ir kokybė – svarbiausia

Jei geri pieną, geresnis pasirinkimas – šviežias, pilno riebumo pienas, ypač jei jis paženklintas „ekologiškas“ arba „bio“ sertifikatu. Dietologas pabrėžia, kad tokį pieną duoda karvės, šeriamos natūraliai, be GMO pašarų, antibiotikų ar augimo hormonų.

„Rinkdamasis ekologišką pieną, sumažini riziką suvartoti nepageidaujamų medžiagų likučius ir aprūpini organizmą didesniu kiekiu naudingų medžiagų,“ – apibendrina Bartekas Szemrajas.

Patarimas: patikrink savo šaldytuvą – ar ten nėra UHT ar lieso pieno? Tavo sveikata gali priklausyti nuo šio pasirinkimo.

Šaltinis: kobieta.interia.pl

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.
guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus