Klausimas, ar reikia plauti maisto produktus prieš juos gaminant, kelia nerimą daugeliui žmonių. Viena vertus, atrodo, kad higiena yra svarbiausias prioritetas, tačiau, kita vertus, ne visus produktus vienodai reikia valyti nuo teršalų. Išsiaiškinkime, kuriuos maisto produktus prieš gaminant reikėtų nuplauti, o kuriuos geriau palikti neplautus.
Kokius maisto produktus reikėtų plauti?
Vaisiai ir daržovės. Daugumą vaisių ir daržovių, ypač jei jie valgomi žali, reikia kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu. Taip pašalinami nešvarumai, bakterijos, pesticidai ir vaškinės dangos. Ypatingą dėmesį reikėtų skirti maisto produktams su nelygia žievele, pavyzdžiui, brokoliams ar vynuogėms.
Maisto produktus, kurie yra nulupti (pvz., apelsinus ar bananus), taip pat rekomenduojama nuplauti, kad nešvarumai nuo paviršiaus nepatektų ant rankų ir į vidų.
Žolelės ir žalumynai. Lapiniuose žalumynuose, pavyzdžiui, salotose, petražolėse ar špinatuose, dažnai būna smėlio ir smulkių vabzdžių. Juos reikėtų nuplauti šaltame vandenyje ir išdžiovinti.
Uogos. Uogas, pavyzdžiui, braškes, avietes ar mėlynes, reikėtų švelniai nuplauti, kad pašalintumėte nešvarumus ir cheminių medžiagų likučius. Tačiau uogų nereikėtų plauti iš anksto, nes jos greičiau sugenda.
Ryžiai ir kiti grūdai. Ryžių ir kitų grūdų skalavimas padeda pašalinti krakmolo perteklių, dulkes ir smulkias daleles. Tai pagerina paruošto patiekalo tekstūrą.
Kokių maisto produktų nereikia plauti?
Mėsa. Žalios vištienos, jautienos ar kiaulienos plauti nereikia. Plaunant mėsos produktus ant virtuvės paviršių gali patekti bakterijų, todėl padidėja kryžminės taršos rizika. Terminis apdorojimas visiškai sunaikina bakterijas.
Žuvis. Žuvies, kaip ir mėsos, nerekomenduojama plauti. Tai ne tik beprasmiška, bet ir gali pabloginti produkto tekstūrą. Žuvį pakanka kruopščiai nusausinti popieriniu rankšluosčiu.
Kiaušiniai. Parduotuvėse kiaušiniai paprastai būna padengti specialia apsaugine plėvele, kuri neleidžia prasiskverbti bakterijoms. Jų plauti neverta, nes tai gali pažeisti apsauginį sluoksnį.
Specifiniai atvejai
Riešutai su lukštais. Jei planuojate laikyti riešutus, geriau jų neplauti, kad išvengtumėte per didelės drėgmės. Tačiau prieš vartojimą lukštus galima nuplauti.
Grybai. Grybus reikia minimaliai plauti arba valyti drėgnu skudurėliu. Per ilgas plovimas gali pakenkti jų tekstūrai.
Pagrindinė taisyklė: vaisiai ir daržovės visada plaunami, mėsa ir žuvis – ne, o dėl produktų su apsaugine plėvele, pavyzdžiui, kiaušinių, pasitikėkite gamintojais. Laikydamiesi šių rekomendacijų galėsite ne tik paruošti saugų, bet ir skanų patiekalą.
Šaltinis: Sports.kz