Ar esate girdėję apie PFAS? Šios potencialiai kenksmingos medžiagos į mūsų organizmą gali patekti įvairiais būdais, pavyzdžiui, naudojant kepimo popierių. Pateikiame naudingų patarimų ir galimų alternatyvų.
Santrumpa PFAS reiškia perfluorintas ir polifluorintas alkilines medžiagas, kurios dažnai vadinamos „amžinosiomis cheminėmis medžiagomis“. Vokietijos aplinkosaugos ir gamtos apsaugos federacija (BUND) nurodo, kad šių medžiagų randama beveik visur, todėl jų galima aptikti daugumos žmonių kraujyje. Dėl savo vandenį ir riebalus atstumiančių savybių PFAS, be kita ko, naudojamos daugumoje kepimo popieriaus rūšių. Nors koncentracija neviršija nustatytų ribų, BUND cheminių medžiagų ekspertė Luise Körner įspėja, kad šios cheminės medžiagos garuoja aukštoje temperatūroje, todėl gali patekti į maistą ir orą.
Vietoj kepimo popieriaus: naudokite aliejų ir miltus
Rekomenduojama kepimo popieriaus nedėti per arti orkaitės kaitinimo elementų ir, pageidautina, nenaudoti aukštesnėje nei 220 laipsnių temperatūroje. Tačiau geriau jo visiškai nenaudoti. Arba kepimo skardą galima patepti riebalais ir pabarstyti miltais. Hamburgo vartotojų konsultavimo centras siūlo padengti skardą sviestu arba karščiui atspariu augaliniu aliejumi ir tada pabarstyti miltais arba džiūvėsėliais, kad sausainiai nepriliptų prie pagrindo. Kitas būdas – sumaišyti miltus su aliejumi ir jais ištepti padėklą.
Neišmeskite kepimo popieriaus
Siekiant apsaugoti aplinką, kepimo popierių galima naudoti kelis kartus. Vartotojų konsultavimo centras pataria po naudojimo popierių nuvalyti drėgna šluoste, kad pašalintumėte trupinius ir lengvus nešvarumus. Jį galite panaudoti dar kartą. Tačiau, jei ant popieriaus yra tamsiai rudų, apdegusių dėmių, jį reikia išmesti į mišrias atliekas, o ne į popieriaus atliekas, siekiant apsaugoti popieriaus perdirbimo procesus nuo užteršimo.
Šaltinis: Chip.de
Parašyti komentarą