Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Ką iš tikrųjų reiškia skaičiai ant kiaušinių pakuotės? Įsitikinkite kiaušinių šviežumu
Maistas / Gėrimai

Ką iš tikrųjų reiškia skaičiai ant kiaušinių pakuotės? Įsitikinkite kiaušinių šviežumu

Kiaušinių pakuotė
Dalintis

Kiaušiniai – neatsiejama daugelio mūsų raciono dalis. Tačiau ar tikrai žinome, kaip išsirinkti šviežiausius ir kokybiškiausius? Šiame straipsnyje atskleisime keletą gudrybių, padėsiančių neapsigauti perkant kiaušinius ir mėgautis jų skoniu bei nauda sveikatai.

 

Galiojimo data – ne visada patikimas rodiklis

Nors ant kiaušinių pakuočių nurodyta galiojimo data suteikia tam tikrą informaciją apie jų šviežumą, ji ne visada garantuoja, kad kiaušiniai iš tiesų yra švieži. Todėl verta žinoti ir kitus būdus, kaip patikrinti jų kokybę.

Vizuali apžiūra

Pirmiausia apžiūrėkite kiaušinius vizualiai. Jie turėtų būti nepažeisti, be įtrūkimų ar kitokių matomų defektų. Tačiau atminkite, kad net ir sveikai atrodantys kiaušiniai gali būti praradę šviežumą.

Vandens testas

Kitas patikimas būdas – vandens testas. Įmerkite kiaušinį į indą su vandeniu. Šviežias kiaušinis nuskęs ir liks dugne, o senesnis gali plūduriuoti ar net iškilti į paviršių. Taip yra todėl, kad laikui bėgant kiaušinio viduje esanti oro kamera didėja.

Kiaušinių šviežumo testas

Kiaušinių laikymo ABC

Norint kuo ilgiau išlaikyti kiaušinius šviežius, svarbu juos tinkamai laikyti. Laikykite kiaušinius šaldytuve, smailuoju galu žemyn. Tai padės išsaugoti natūralią pusiausvyrą ir šviežumą. Be to, venkite dažnai perkelinėti kiaušinius, nes tai gali pažeisti lukštą.

Paslaptingas triženklis kodas

Ant kiaušinių dėžutės šalia galiojimo datos rasite triženklį kodą. Tai Julijaus data, nurodanti, kurią metų dieną kiaušiniai buvo supakuoti (pvz., 001 – sausio 1 d., 365 – gruodžio 31 d.). Ši informacija leidžia tiksliau nustatyti kiaušinių šviežumą. Atminkite, kad supakuoti kiaušiniai šaldytuve išsilaiko apie 4-5 savaites.

Kodėl svarbu rinktis šviežius kiaušinius?

Senstant kiaušiniams, keičiasi jų cheminė sudėtis, jie netenka drėgmės, baltymas skystėja, o trynys tampa trapesnis. Tai veikia ne tik kiaušinio išvaizdą, bet ir skonį bei tekstūrą. Be to, valgant senus kiaušinius, padidėja rizika užsikrėsti per maistą plintančiomis ligomis.

Gamyklos kodas

Ant kiaušinių pakuotės taip pat galite rasti kodą, prasidedantį raide „P“. Tai gamyklos kodas, nurodantis, kur kiaušiniai buvo supakuoti. Ši informacija gali praversti, jei kiaušiniai būtų atšaukti iš rinkos.

Šaltinis: dzentlmenis.lv

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Mindaugas Bružas

Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Kokius kiaušinius rinktis

Minkštai ar kietai virti kiaušiniai? Kuris pasirinkimas geresnis norint numesti svorio?

Kiaušiniai – vienas populiariausių baltymų šaltinių, dažnai įtraukiamas į svorio metimo programas....

Jaunos bulvės

Jokių daugiau košių! Pažiūrėkite, kaip išvirti jaunas bulves

Mėgstate jaunas bulves, bet dažnai jos tampa vandeningos arba subyra? Nesijaudinkite –...

Voveraičių sezonas

Kaip skaniai ir teisingai paruošti voveraites: nuo miško iki lėkštės. Grybai jau miškuose

Lietuvoje voveraitės – vienos iš laukiamiausių vasaros gėrybių. Ryškiai geltonos, kvapnios, tvirtos...

Puiki tešla žuviai

Kaip greitai pasigaminti gardžią džiūvėsėlių tešlą, kurią įvertins net patyrę virėjai – paslaptys ir gudrybės

Tikriausiai ne kartą esate kepę žuvį, mėsą ar daržoves tešloje, tačiau rezultatas...