Ilgai laikomos šakniavaisinės daržovės gali tapti minkštos ir gležnos, taip yra dėl padidėjusio solanino kiekio. Šis toksinas gali būti pavojingas žmonėms. Per didelis jo kiekis gali sukelti nervų sistemos sutrikimus, o išskirtiniais atvejais net mirtį.
Ar galima valgyti sudygusias bulves?
Reikėtų nepamiršti, kad bulvės išsaugo savo naudingumą tol, kol daigai užauga daugiau nei 1 cm. Tokiu atveju jose vis dar yra visų reikalingų vitaminų, angliavandenių ir mikroelementų, o solanino kiekis išlieka minimalus.
Dažnai atėjus pavasariui, bulvėse prasideda maistinių medžiagų perdirbimo procesas ir jos praranda savo maistinę vertę. Kai daigai pasiekia 2-4 cm, naudingosios medžiagos jų augimui beveik visiškai sunaudojamos, o pačiose bulvėse lieka tik krakmolas.
Atkreipkite dėmesį, kad jei bulvė gulėjo maždaug -10 ºC šaltyje, ji nušalo. Atšildytos patalpoje tokios bulvės tampa minkštos ir drėgnos, o jų skonis saldus. Jas galima valgyti: bulvės įgauna saldų skonį dėl sacharozės. Tačiau specifinis skonis gali sugadinti patiekalą, be to, jos tinka ne visiems patiekalams gaminti.
Jei užsibrėžėte tikslą pašalinti nepageidaujamą saldų šaldytų bulvių skonį, pirmiausia jas kuriam laikui įdėkite į šaltą vandenį. Tada daržoves perkelkite į verdantį vandenį, įberkite druskos ir įpilkite šaukštą acto vienam litrui vandens. Bulves virkite, kol visiškai išvirs.
Ar galima valgyti suminkštėjusias bulves?
Atidžiai apžiūrėkite bulves – jei jos pradėjo dygti, nedelsdami juos nuimkite ir pašalinkite visus daigus. Minkštų ir susiraukšlėjusių bulvių valgyti negalima.
Svarbu atminti, kad kuo ilgiau bulvės paliekamos saulės šviesoje, tuo daugiau jose kaupiasi toksino solanino. Dėl solanino bulvių odelė ir minkštimas gali tapti žali. Žalių plotų neturėtų vartoti nei žmonės, nei gyvūnai. Nulupdami bulvių odelę žalias vietas būtinai pašalinkite, o dar geriau – apskritai jų venkite.
Šaltinis: Sports.kz
Norėčiau pastebėti, bulvėse vitamino C išlieka tik maždaug iki sausio mėnesio. / Bulves geriau valgyti tik virtas, o ne keptas. Apskritai nei mėsos, nei ko nors kito nekepkite. Bulves ir mėsą sveikiausia t i k virti!!!