Plačiai paplitęs įsitikinimas, kad išvirus mėsą nusunkus pirmąjį vandenį sultinys tampa švaresnis, skaidresnis ir neva išlaisvina jį nuo kenksmingų medžiagų, pavyzdžiui, antibiotikų likučių ir veterinarinių vaistų. Ar tikrai taip yra?
Mitas apie „kenksmingas medžiagas“
Teiginys, kad pirmojo vandens nusausinimas garantuotai padės atsikratyti vaistų likučių mėsoje, yra klaidingas. Faktas tas, kad šių medžiagų buvimą ar nebuvimą galima nustatyti tik laboratorijoje. Įprasti kulinariniai metodai čia bejėgiai.
Kodėl verdant mėsą susidaro putos?
Daugelis žmonių klaidingai mano, kad virimo pradžioje susidarančios pilkos putos yra nešvarumai ir kenksmingos priemaišos. Iš tikrųjų šias putas sudaro koaguliuoti baltymai, kuriuos visiškai saugu vartoti. Nupildami pirmąjį vandenį, iš tikrųjų prarandate didelę dalį šių baltymų, o tai reiškia, kad sultinys tampa mažiau maistingas. Nusunkus vandenį, sultinys tampa ne toks sodrus ir aromatingas.
Tinkamas mėsos paruošimas ir sultinio gamyba
Nereikėtų nusunkti „pirmojo vandens“. Užuot nupylus pirmąjį vandenį ir praradus sultinio vertę, geriau laikytis paprastų taisyklių:
- Prieš gamindami mėsą, ją kruopščiai nuplaukite;
- Verdant mėsą nugriebti putas šaukštu.
Laikydamiesi šių rekomendacijų galėsite išvirti skanią mėsą.
Šaltinis: Sports.kz
Parašyti komentarą