Mokslininkų teigimu, labai daug naudojamų virtuvės indų yra kenksmingi žmonėms. Svarbiausia, kad virtuvės indai būtų ne tik gražūs, bet ir saugūs.
Virtuvės kenkėjai yra nelimpančios keptuvės, dažniausiai padengtos plastiko polimeru PTFE, PFAS, PFOA ir kt. Kaitinant šias keptuves į maistą gali išsiskirti toksiški garai.
Aliuminis yra grynas neurotoksinas. Jis gali pasklisti maiste, kai yra kaitinamas, ypač su rūgščiais maisto produktais. Jeigu galvojate, kad naudojate ekologiškus ir gerus plastikinius indus, turime jus nuvilti – nekenksmingo plastiko nėra. Ypač kenksminga naudoti plastikinius indus marinuotiems agurkams ar uogienėms. Iš plastiko ilgainiui pradeda išsiskirti kancerogenai.
Saugiam maisto gaminimui tinka ketaus, keraminiai ir emaliuoti indai. Taip pat tinka karščiui atsparūs stikliniai indai. Varis ir sidabras tinka vandeniui virinti.
Valgymo įrankiai taip pat neturėtų būti pagaminti iš plastiko ar aliuminio. Rinkitės stiklinius, keraminius arba medinius indus. Sūdykite ir rauginkite ąžuolinėse statinėse arba emaliuotuose induose.
Patarčiau visiškai atsisakyti kepto maisto, o tik virti bulves ir mėsą! Mano Mama nevartojo kepto maisto ir mirė sveika, eidama 94-uosius savo gyvenimo metus. Ji gerdavo tik gręžinio vandenį ,,akvilė’’, valgydavo ekologišką lietuvišką varškę ,,Dobilas’’, tarkuodavosi žalias morkas ir obuolius, visiškai nevartojo gryno cukraus ir druskos. Jos veido oda buvo skaisti kaip kūdikio ir be raukšlių.
Gėrė „Akvilę” iš plastikinio butelio
Noriu atkreipti dėmesį į tai, kad iš aliuminio pagamintos alaus skardinės (aš pats visiškai nevartoju alkoholinių gėrimų), aliuminio folija taip pat nepalanki sveikatai
Skardinė viduje turi apsauginį sluoksnį – alus su aliuminių nekontaktuija