Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Šį kartą to ėmėsi ne virtuvės šefai, o mokslininkai. Kaip jų manymu išvirti tobulą kiaušinį?
Maistas / Gėrimai

Šį kartą to ėmėsi ne virtuvės šefai, o mokslininkai. Kaip jų manymu išvirti tobulą kiaušinį?

Kaip virti kiaušinius, kad lukštai nesuskiltų
Dalintis

Mokslininkai ištyrė, kaip išvirti tobulą kiaušinį, ir pasiūlė naują receptą, kuris, pasak jų, optimizuoja jo skonį ir maistines savybes. Kiaušinių virimas yra subtilus menas, nes trynys ir baltymas verdami ne toje pačioje temperatūroje. Trynys pradeda kietėti esant 65 laipsniams pagal Celsijų (149 laipsnių pagal Farenheitą), o baltymas – 85 laipsniams. Norėdami tobulo kiaušinio, virėjai turi pasirinkti „kompromisinę temperatūrą“, teigia „Communications Engineering“ paskelbto tyrimo autoriai.

Kietai virto kiaušinio atveju – 12 minučių virto 100C temperatūroje – visų kiaušinio dalių galutinė temperatūra yra 100C, o tai gerokai viršija idealią virimo temperatūrą, ypač trynio. Kiaušinio, gaminamo 60-70 °C temperatūroje, atveju galutinė kiaušinio temperatūra yra 65 °C. Nors tai ideali temperatūra tryniui, ji per žema, kad kiaušinio baltymo baltymai suliptų.

Autoriai teigia, kad minkštai virto kiaušinio, kuris buvo virtas šešias minutes 100C temperatūroje, trynys buvo nepakankamai kietas. Italijos polimerų ekspertai problemą sprendė modeliuodami procesą su skysčių dinamikos skaičiavimo programine įranga, kuri buvo naudojama skysčių tekėjimui ir jų sąveikai su kietaisiais paviršiais modeliuoti ir analizuoti.

Jų siūlomas sprendimas – naudoti puodą su 100C temperatūros verdančiu vandeniu ir puodą su 30C temperatūros vandeniu ir kas dvi minutes lygiai 32 minutes kiaušinį perkelti iš vieno į kitą.

„Buvo nustatyta, kad stabili būsena trynio centre pasiekiama esant pastoviai 67C temperatūrai“, t. y. vidurkiui tarp puodo su verdančiu vandeniu ir puodo su šiltu vandeniu temperatūrų, AFP sakė vienas iš tyrimo autorių Pellegrino Musto (Pellegrino Musto).

„Ir atvirkščiai, baltymas keičia temperatūrą atitinkamai 100-87 °C ir 30-55 °C temperatūroje karšto ir šalto ciklo metu“, todėl visi kiaušinio baltymo sluoksniai pasiekia virimo temperatūrą, pridūrė P. Musto, Italijos nacionalinio polimerų, kompozitų ir biomedžiagų instituto Nacionalinės mokslinių tyrimų tarybos tyrimų vadovas.

Kiaušinių virimo laikas

Po to autoriai išbandė šį „virimo ciklais“ metodą ir nustatė, kad rezultatas „labiau panašus į kietai virtą produktą, kai analizuojama baltymo tekstūra, o vertinant trynį – labai panašus į ‚sous vide‘ (lėtai virtą)“, sakoma tyrime.

Virimas ciklais taip pat turi „didesnį pranašumą, palyginti su įprastiniais virimo būdais, maistinių medžiagų kiekio atžvilgiu“, teigia autoriai. Cheminė analizė parodė, kad cikliškai virtų kiaušinių tryniuose yra daugiau polifenolių – naudingų mikroelementų – nei kietai virtuose, minkštai virtuose ar ‘sous vide’ kiaušiniuose.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Mindaugas Bružas

Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Tobula ledinė kava

Ledinės kavos receptas kaip iš geriausios kavinės: vienas ingredientas daro ją tobulą

Kaip pasigaminti gerą ledinę kavą? Vien ledo ir pieno nepakanka, kad pasiektumėte...

Morkų salotos

Jei turite dvi morkas, pasigaminkite šias greitas salotas – jos puikios tiek kasdienai, tiek šventėms

Pagrindiniai šių salotų ingredientai – morkos ir kiaušiniai. Morkos suteikia natūralaus saldumo...

Arbūzas ir jo sėklos

Ar tikrai galima valgyti arbūzo sėklas? Išsiaiškinkime šį amžiną klausimą

Vasara neįsivaizduojama be sultingo, saldaus arbūzo gabalėlio. Tačiau mėgaujantis jo minkštimu, dažnai...

Stiklinė puode

Kodėl verdant mėsą puode dedama stiklinė – dalinuosi puikiu triuku

Neseniai lankiausi pas močiutę ir pastebėjau keistą dalyką. Ji įdėjo mėsą į...