Daugelis žmonių yra įsitikinę, kad grybų valyti nereikia – pakanka juos gerai nuplauti ar tik sausai nuvalyti. Kiti teigia priešingai: grybus prasminga nuvalyti ir supjaustyti. Kaip yra iš tikrųjų?
Ar grybus reikia nulupti
Iš tikrųjų tai priklauso nuo to, iš kur gavote grybų ir kiek jais pasitikite. Miške – būtinai nuplaukite, nuvalykite nuo šiukšlių, žemių ir vabzdžių, taip pat pašalinkite viršutinį grybų sluoksnį. Mat jame gali būti nuodingų medžiagų, kurias grybas, kaip kempinė, sugeria iš aplinkos.
Jei tai grybai iš parduotuvės – ar juos reikia valyti, ar ne? Grybus iš parduotuvės, jei jais pasitikite, kartais pakanka tiesiog nuplauti po tekančiu vandeniu. Nors dauguma virėjų vis dar tvirtina, kad net ir juos reikia valyti.
Kaip teisingai valyti grybus?
Štai ką reikia daryti:
- rūšiuoti grybus – išmeskite sugedusius ir supuvusius;
- nupjaukite sugedusias dalis ir nupjaukite kotelius – tai taikoma visiems grybams, nes ant jų gali būti dirvožemio ir grybienos likučių;
- aštriu peiliu nuimkite odelę nuo kepurėlių.
Kotas turėtų būti tuo trumpiau nupjautas.
Po to grybus reikia nuplauti po tekančiu vandeniu ir nusausinti ant rankšluosčio. Miško grybus prieš gaminant taip pat patariama 5 minutes pavirti pasūdytame vandenyje, o tada nusausinti.
Beje, kalbant apie plovimą, grybų nereikėtų ilgai laikyti vandenyje, o juo labiau mirkyti prieš gaminimą: jie greitai įgrtia į vandenį, o tai turi įtakos jų skoniui ir laikymui. Jei ketinate grybus džiovinti, jų visiškai negalima plauti.
Šaltinis: Sports.kz
Parašyti komentarą