Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Tokie svogūnai yra nuodingi. Užuot dėję jį į puodą, meskite į šiukšliadėžę
Maistas / Gėrimai

Tokie svogūnai yra nuodingi. Užuot dėję jį į puodą, meskite į šiukšliadėžę

Svogūnų pjaustymas ir ašaros
Dalintis

Svogūnai yra viena iš dažniausiai maistui ruošti naudojamų daržovių, vertinama dėl savo skonio ir sveikatingumo savybių. Tačiau ne visi žino, kad kai kuriais atvejais jo vartojimas gali būti pavojingas. Viskas dėl mikotoksinų.

Svogūnai yra tikra sveikatos bomba. Juose yra vitaminų C, B6, folio rūgšties ir mineralų, tokių kaip kalis, kalcis ir magnis. Jame taip pat gausu antioksidantų, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, saugo organizmą nuo ligų.

Kada svogūnai gali būti toksiški?

Nepaisant savo ilgaamžiškumo, svogūnai nėra nesunaikinami. Esant tam tikroms sąlygoms, jie gali pradėti gesti, o tai skatina kenksmingų mikroorganizmų ir toksinių medžiagų dauginimąsi. Vienas iš pavojingiausių pavojų yra mikotoksinai, t. y. toksinai, kuriuos gamina pelėsiai. Jei svogūno paviršiuje yra baltų, žalių ar juodų pelėsio dėmių, jo nereikėtų valgyti. Gabalėlio nupjovimas nepadeda.

Kitas nerimą keliantis požymis – slidi, drėgna odelė ir nemalonus, puvėsių kvapas. Tokie pokyčiai gali rodyti, kad yra bakterijų arba vyksta fermentacijos procesai, dėl kurių svogūnus valgyti nesaugu. Be to, svogūnai su tamsiomis dėmėmis ant odelės gali būti jau pažengusios gedimo stadijos.

Sugedusių svogūnų vartojimas gali sukelti rimtų sveikatos problemų. Priklausomai nuo užkrato tipo, apsinuodijimo simptomai dažniausiai gali būti šie: pilvo skausmas, pykinimas ir vėmimas, viduriavimas, silpnumas ir karščiavimas.

Svogūnų derlius

Štai kaip turėtų atrodyti valgomi svogūnai

Norint išvengti sveikatos problemų, naudinga žinoti, kaip turėtų atrodyti valgymui tinkamas svogūnas. Pirmiausia jis turėtų būti tvirtos ir kietos tekstūros. Jo odelė turi būti sausa ir gerai prigludusi prie daržovės, nes jei ji lengvai atsiskiria arba po ja jaučiamas slidumas, tai gali reikšti, kad ji sugedusi.

Sveikas svogūnas yra vienodos spalvos, ant jo neturi būti jokių spalvos pakitimų ar tamsių dėmių. Dar vienas svarbus veiksnys yra kvapas – prieš lupant svogūnas neturi skleisti nemalonaus kvapo.

Svogūnai turėtų būti laikomi tinkamomis sąlygomis. Geriausia jį laikyti sausoje ir gerai vėdinamoje vietoje. Svogūnų negalima dėti į šaldytuvą. Taip pat svarbu nelaikyti jo šalia bulvių, kurios išskiria drėgmę.

Šaltinis: Wp.pl

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Mindaugas Bružas

Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Pirmosios vyšnios

Pirmosios vyšnios rinkoje – bet ar tikrai lenkiškos? Augintojai kalba atvirai: „Tai – neįmanoma“

Pirmosios vyšnios jau pasirodė didmeninėse parduotuvėse ir turguose, bet tarp vaisių augintojų...

Kokius kiaušinius rinktis

Minkštai ar kietai virti kiaušiniai? Kuris pasirinkimas geresnis norint numesti svorio?

Kiaušiniai – vienas populiariausių baltymų šaltinių, dažnai įtraukiamas į svorio metimo programas....

Jaunos bulvės

Jokių daugiau košių! Pažiūrėkite, kaip išvirti jaunas bulves

Mėgstate jaunas bulves, bet dažnai jos tampa vandeningos arba subyra? Nesijaudinkite –...

Voveraičių sezonas

Kaip skaniai ir teisingai paruošti voveraites: nuo miško iki lėkštės. Grybai jau miškuose

Lietuvoje voveraitės – vienos iš laukiamiausių vasaros gėrybių. Ryškiai geltonos, kvapnios, tvirtos...