Maži, žali ir kupini energijos! Šie riešutai užkariauja pasaulį, o jūs tikriausiai nežinote visų jų paslapčių. Sužinokite, kodėl pistacijos taip vertinamos ir kaip jos gali paveikti jūsų sveikatą.
Vasario 26 d. buvo minima Pasaulinė pistacijų diena. Šie riešutai jau daugelį metų yra labai populiarūs, tačiau pastaruoju metu jų šlovė dar labiau išaugo. Pistacijos ne tik džiugina savo skoniu, bet ir teikia begalę naudingų sveikatai savybių. Daugelis žmonių nesuvokia, kokios universalios yra pistacijos ir kokius maistinius lobius jos slepia viduje. Šiame straipsnyje sužinosite įdomių faktų apie pistacijas, jų istoriją ir kaip jos gali paveikti jūsų sveikatą.
Pistacijos – vitaminų ir mineralų lobynas
Pistacijos – tikra vitaminų ir mineralų bomba. Jose yra vitaminų E, B6 ir C, kalio, baltymų, fosforo, cinko, angliavandenių, magnio ir folio rūgšties. Tokios turtingos sudėties pistacijos stiprina imuninę sistemą, reguliuoja cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje, palaiko raumenų ir kaulų funkciją, saugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų.
Pistacijos – sveikata ir grožis viename riešute:
- dėl didelio skaidulų ir baltymų kiekio pistacijos ilgam suteikia sotumo jausmą, o tai padeda kontroliuoti apetitą.
- reguliuoja cukraus kiekį kraujyje: Pistacijos: tyrimai parodė, kad reguliariai vartojant pistacijas sumažėja cukraus kiekis kraujyje žmonėms, sergantiems 2 tipo diabetu.
- saugo širdį: pistacijose esančios nesočiosios riebalų rūgštys ir kalis mažina cholesterolio ir trigliceridų kiekį, todėl mažėja širdies ligų rizika.
- gerina odos būklę: pistacijose esantys antioksidantai apsaugo odą nuo laisvųjų radikalų daromos žalos, lėtina senėjimo procesus.
- palaiko akių sveikatą: Pistacijose gausu liuteino, kuris saugo akis nuo žalingo UV spindulių poveikio.
- palengvina menopauzės simptomus: Pistacijose esantys fitoestrogenai padeda reguliuoti hormonų kiekį ir palengvina menopauzės simptomus.
Pistacijos mityboje – kaip jas valgyti?
Pistacijas galima valgyti įvairiais būdais. Be klasikinės užkandžių formos, verta jų įmaišyti į:
- salotas,
- desertus ir ledus,
- avižinius dribsnius ir jogurtą,
- kepinius, pavyzdžiui, pyragus ir bandeles,
- pikantiškus patiekalus, pavyzdžiui, pesto ar makaronų padažus.
Dėl savo unikalaus skonio pistacijos yra universalus priedas prie daugelio patiekalų, o dėl jų sveikatą stiprinančių savybių verta jas įtraukti į kasdienę mitybą.
Kaip valgyti ir laikyti pistacijas?
Pistacijas galima valgyti žalias, skrudintas, sūdytas arba kaip desertų, salotų ir pagrindinių patiekalų priedą. Svarbu jas laikyti sausoje ir vėsioje vietoje, kad nesiveistų pelėsis.
Pistacijos yra ne tik skanus užkandis, bet ir vertingas sveikatos ir grožio šaltinis. Įtraukite juos į savo racioną ir mėgaukitės nepakartojamu jų skoniu bei nauda organizmui.
Šaltinis: pysznosci.pl
Parašyti komentarą