Daugelis žmonių yra įpratę išmesti apelsinų žieveles, net nesusimąstydami, kad iš jų galima pasigaminti gardžių ir kvapnių cukruotų vaisių. Jos yra traškios, saldžios ir daug sveikesnės už parduotuvėje pirktus saldumynus. Jų paruošimas nereikalauja didelių išlaidų ar sudėtingų įgūdžių.
Priežastis paprasta: apelsinų žievelėse yra pektino, kuris gerina virškinimą, ir eterinių aliejų, stiprinančių imuninę sistemą.
Kaip pasigaminti cukruotus vaisius?
Pirmiausia nulupkite keturis apelsinus, nupjaukite tik oranžinę žievelės dalį, nes baltasis sluoksnis prideda kartumo. Supjaustytas juosteles ar kvadratėlius užpilkite šaltu vandeniu ir mirkykite tris dienas, kas 8-10 valandų keisdami vandenį. Tai padės pašalinti nepageidaujamą kartumą.
Tada žievelę virkite sirupe (1 puodelis vandens ir 2 puodeliai cukraus) ant silpnos ugnies 20 minučių, kol ji taps skaidri ir minkšta. Tada sudėkite cukatas ant kepimo popieriaus ir palikite džiūti 6-8 valandas.
Tobulų cukruotų vaisių paslaptys
Norėdami išgauti sodresnį skonį, į sirupą galite įdėti žvaigždinio anyžiaus arba cinamono lazdelę. Cukruotus vaisius geriausia laikyti stikliniame indelyje su sandariu dangteliu, kad jie išliktų traškūs iki mėnesio. Jei odelė per kieta, ją galima dar 1-2 valandas džiovinti 50 °C temperatūros orkaitėje.
Apelsinų žievės yra paskutinis nuodas, nes apelsinai purškiami su koncervantais kad vaisius negestų. Aišku tai negalioja jei pats nusiskinsi juos nuo medžio. Taip pat tai nekenkia pačiam vaisiui