Virtas kiaušinis yra būtina gerų pusryčių dalis. Tačiau jį paruošti ne taip paprasta, jei norite, kad jis būtų minkštas. Taip yra todėl, kad virimo trukmei įtakos turi keli veiksniai.
Kiaušinių virimas gali būti tikras mokslas. Fizikai bando apskaičiuoti optimalų paruošimo laiką, virėjai mėgėjai bando rasti idealų virimo laiką. Tačiau tai yra labai individualu ir subtilu.
Kiaušinio virimas minkštai – kiek laiko tai trunka?
Mūsų lentelėje nurodyta, kiek laiko reikia virti kiaušinį, kad jis taptų minkštas. Laikas nurodytas M dydžio kambario temperatūros kiaušiniams.
Virimo laikas rezultatas
- 4:00 min. minkštai virtas kiaušinis
- 6:30 minutės minkštai virtas kiaušinis
- 9:00 minutės kietai virtas kiaušinis
Svarbu: jei norite, kad kiaušinio lukštas lengvai nusiluptų, po virimo palaikykite jį 30-40 sekundžių labai šaltame vandenyje. Tai atvėsina kiaušinį ir sustabdo virimo procesą.
Kaip išvengti kiaušinių lukšto sutrūkinėjimo?
Jei kiaušiniai įtrūksta, iš įtrūkusio lukšto išteka kiaušinio baltymas. Trynys lieka nepažeistas. Nors ne visada įmanoma išvengti lukšto įtrūkimo, toliau nurodytais būdais galima sumažinti riziką:
- Kiaušinius iš šaldytuvo išimkite likus kelioms minutėms iki virimo. Tada temperatūros skirtumas tarp kiaušinių ir verdančio vandens nėra toks didelis. Pradinė temperatūra būna žemesnė.
- Kiaušinių dugną iš anksto pradurkite adata. Taip iš kiaušinio burbuliuko pasišalina oras ir sumažėja slėgis į lukštą.
- Į vandenį įberkite žiupsnelį druskos arba įpilkite šlakelį acto. Nors tai neapsaugos kiaušinio nuo įtrūkimo, tačiau, jei kiaušinio baltymas išbėgtų, jis greičiau susigers. Be to, tai reiškia, kad iš kiaušinio išbėgs mažiau baltymo.
Šie veiksniai turi įtakos virimo laikui
L dydžio kiaušinių virimo laiką pailginkite maždaug 30 sekundžių. S dydžio kiaušiniams iš virimo laiko galite atimti šiek tiek mažiau nei 30 sekundžių.
Tačiau S, M ar L dydžio kategorijos kiaušiniai ne visada yra vienodo dydžio. Gali būti kelių gramų nuokrypis. Taigi, jei kiaušinis atrodo didesnis už kitus tos pačios partijos kiaušinius, jį reikės virti šiek tiek ilgiau, kad pasiektumėte norimą kietumo laipsnį.
Šaltinis: t-online.de