Neseniai buvo atliktas „Lidl” ir „Biedronka” parduodamų vaisių ir daržovių tyrimas. Tyrimas, be kita ko, apėmė raudonąsias paprikas, kurios tapo pagrindiniu tyrimo objektu. „Lidl” paprikose buvo aptikti du pesticidai: ciprodinilas ir fludioksonilis.
„Biedronka” paprikose aptiktos penkios cheminės medžiagos:
- Azoksistrobinas
- Fludioksonilis
- Metoksifenozidas
- Metafenonas
- Spirotetramatas
Problema buvo nustatyta ir apelsinuose. Šių prekybos tinklų vaisiai buvo ištirti laboratorijoje, kur analizė parodė, kad juose esama pesticidų. Buvo rasta keletas medžiagų, įskaitant imazalilį, kuris gali turėti kancerogeninių savybių.
Pesticidų kokteilio efektas
Svarbu ne tik tai, kad atskiri pesticidai neigiamai veikia organizmą. Laboratorinių tyrimų ataskaitoje daug dėmesio buvo skirta vadinamajam kokteilio efektui. Tai bendras daugelio cheminių medžiagų poveikis organizmui. Kitaip tariant, buvo atsižvelgta į šių pesticidų susijungimo organizme pavojų.
Tai svarbu, nes medžiagų koncentracija teoriškai atitiko standartus. Tačiau praktiškai jų buvimas gali būti pavojingas būtent dėl kokteilio efekto. Šis efektas gali padidinti vėžio vystymosi riziką, pabloginti neurologines problemas ir sukelti hormoninius sutrikimus.
Kaip atsikratyti pesticidų?
Kaip apsisaugoti nuo pesticidų ant daržovių ir vaisių? Štai keletas patikrintų metodų:
- Kepimo soda – skalaujant vandenyje su kepimo soda nuo produkto paviršiaus pašalinama daug pesticidų. Pakanka net 15 minučių mirkymo.
- Plovimas ir šveitimas – taip nepašalinsite visų pesticidų, tačiau plaunant po tekančiu vandeniu ir šveičiant daržoves bei vaisius jų kiekis sumažės. Verta naudoti daržovių šepetį.
- Actas – mirkant acto tirpale reikia paruošti vandens ir acto mišinį santykiu 3:1. Tačiau ne visos medžiagos tokiu būdu bus pašalintos.
- Lupimas – daug pesticidų susikaupia ant žievelės, išorinio vaisių ir daržovių sluoksnio. Jei galite, verta juos nulupti. Apelsinų atveju tai paprasta ir iš esmės natūralu, tačiau su paprikomis šį metodą pritaikyti sunkiau.
- Virimas arba blanširavimas – daugeliui pesticidų aukšta temperatūra yra pražūtinga. Verta pasinaudoti jų jautrumu ir, pavyzdžiui, daržoves virti.
Ar grėsmė visur vienoda?
„Pro-Test Foundation” tyrimai aiškiai rodo, kad tiek apelsinai, tiek paprikos gali turėti skirtingą pesticidų kiekį, priklausomai nuo jų kilmės vietos. Nors mėginiai atitiko saugos standartus, fondas pabrėžia būtinybę priimti sąmoningus pirkimo sprendimus ir, pavyzdžiui, sumažinti riziką kovojant su pesticidais naudojant aukščiau nurodytus metodus.
Šaltinis: nowosci.com.pl
O ne lengviau Lidl tokia baudele uzdeti,kad ir žagseti nebeiseitu ir apie toki mešla ne galvoti nenoretu ir kitos tokias daržoves pardavinejančios parduotuves.