Vištų kiaušiniai yra vienas mėgstamiausių produktų, ir tai nenuostabu, nes iš jų galima pasigaminti daugybę patiekalų. Tačiau svarbus klausimas – kaip nustatyti kiaušinių šviežumą?
Kaip nustatyti kiaušinių šviežumą
Šviežio kiaušinio trynys bus tankus ir iškilęs, apsuptas elastingo baltymo, kuris išlaiko savo formą.
Jei trynys yra neryškus, o baltymas išsiplėtęs paviršiuje, tai ženklas, kad kiaušinis nebėra šviežias ir jį reikėtų kuo greičiau panaudoti gaminant maistą.
Kiaušinio tikrinimas vandeniu
Procedūra:
- Kiaušinį įmerkite į stiklinę ar indą su vandeniu;
- Labai šviežias kiaušinis liks gulėti horizontaliai ant dugno;
- Jei kiaušinis pakyla arba stovi kampu, vadinasi, jis jau nebėra šviežias, bet dar gali būti naudojamas, pvz., kietai virtas;
- Jei kiaušinis plūduriuoja, vadinasi, jo viduje susikaupė dujų – jis sugedęs ir netinkamas naudoti.
Ką reiškia, jei kiaušinis vandenyje stovi vertikaliai
- Jei kiaušinis ne guli, o vertikaliai stovi vandenyje – tai signalas, kad jo galiojimo laikas baigiasi. Tokius kiaušinius geriausia naudoti kuo greičiau – kepimui, omletams ar troškiniams.
Kodėl kiaušinio viduje girdisi „girgždėjimas“?
Jei pakratę kiaušinį prie ausies išgirsite gurguliuojančius ar gurgždančius garsus, vadinasi, viduje jau yra laisvos vietos ir struktūra pradėjo keistis. Šviežias kiaušinis neturėtų skleisti jokių garsų – jis visiškai „tylus“.
Parašyti komentarą