Šiais metais Velykos švenčiamos balandžio 20 d. Paaiškiname, kaip tinkamai išvirti šventei skirtus kiaušinius, kad nė vienas iš jų nesutrūkinėtų.
Atrodytų, kas gi tokio sudėtingo išvirti kiaušinius? Bet būna visaip: atrodo visi kiaušiniai sveiki, tačiau staiga vienas ar kitas įtrūksta ir baltymas išsilieja. Tačiau jei kiaušinius verdate dideliais kiekiais , kaip būna per Velykas, tokie įskilimai nepriimtini, čia svarbus kiekvienas vienetas.
Kiaušinių neplaukite iš anksto
Kiaušiniai yra viena iš salmoneliozės priežasčių. Todėl kai kurie žmonės plauna kiaušinius prieš dėdami juos į šaldytuvą. Tačiau salmonelių taip lengvai neatsikratysite: šios bakterijos žūsta tik termiškai apdorojant. Be to, nuplaunama lukštą dengianti apsauginė plėvelė ir kiaušinis tampa trapesnis, greičiau genda.
„Laikymo metu ant nuplautų kiaušinių lukšto susidaro mikroįtrūkimų, per kuriuos į vidų gali patekti bakterijų nuo paviršiaus, – įspėja infekcinių ligų specialistai.
Negalima virti šaltų kiaušinių
Kad kiaušiniai nesutrūkinėtų dėl temperatūrų skirtumo, prieš gaminant reikia juos palaikyti kambario temperatūroje. Išimkite kiaušinius iš šaldytuvo ir palaukite bent pusvalandį prieš pradėdami juos virti.
Nedėkite kiaušinių į verdantį vandenį
Kiaušinyje po lukštu yra oro. Pakilus temperatūrai, oras išsiplečia ir išeina pro mažytes lukšto poras. Tačiau jei kiaušinis kaitinamas per greitai, viduje susidaro didelis slėgis, todėl lukštas įtrūksta.
Prieš verdant vandenį pasūdykite vandenį
Artūras Grosseris, kanadiečių chemikas, knygos „Kulinarijos knygų dešifruotojas“ arba „Kulinarinės alchemijos paaiškinimas“ autorius, pataria: kad kiaušiniai nesutrūkinėtų, 1 litrui šalto vandens įberkite 2 valgomuosius šaukštus druskos.
Esmė ta, kad kiaušinio baltymas, patekęs į sūdytą vandenį, greičiau sukietėja, užsandarindamas lukšto mikroįtrūkimus. Be to, sūdytame vandenyje viskas greičiau išverda, nes druska pakelia virimo temperatūrą.
Šaltinis: Sports.kz
Parašyti komentarą