Miuncheno technikos universiteto (TUM) ir Leibnizo Maisto sistemų biologijos instituto mokslininkai, vadovaujami daktaro Maiko Bėrenso (Mike Behrens), padarė sensacingą atradimą. Medieną ardantis grybas Amaropostia stiptica (taip pat žinomas kaip Postia stiptica) oficialiai pripažintas turinčiu kartčiausią žinomą natūralią medžiagą planetoje.
Palyginti su šio grybo kartumu, net tokie produktai kaip citrinos, stipri kava ar briuseliniai kopūstai atrodo itin švelnaus skonio.
Nepaisant neįtikėtino kartumo, šis grybas nėra nuodingas žmonėms. Tyrėjai, nusprendę ištirti jo molekulinę sudėtį, atrado tris anksčiau nežinomas chemines medžiagas, lemiančias kartumą. Viena iš jų – oligoporinas D – gali būti pati karčiausia iš visų šiuo metu žinomų medžiagų. Šis junginys itin stipriai aktyvuoja specifinius kartumo receptorius burnoje; jo kartumas jaučiamas net esant ekstremaliai mažai koncentracijai, gerokai mažesnei nei daugelio kitų karčiųjų junginių, tokių kaip chininas (kartumo etalonas). Minima koncentracija „vieno gramo 106 vonių vandens” yra vaizdingas palyginimas, pabrėžiantis ypatingą jautrumą šiai medžiagai.
Nors kartusis grybas neturi gastronominės vertės, jo vartojimas maistui nėra laikomas pavojingu. Mokslininkai primena, kad kartaus skonio receptoriai yra ne tik burnoje. Jų randama ir skrandyje, storojoje žarnoje, kvėpavimo takuose ir net odoje, kur jie atlieka įvairias fiziologines funkcijas, pavyzdžiui, susijusias su imuniniu atsaku ar medžiagų apykaita.
Ekspertai pabrėžė, kad kartūs junginiai grybuose yra palyginti menkai ištirti. Tokių itin aktyvių medžiagų kaip oligoporinas D atradimas gali padėti geriau suprasti sudėtingus žmogaus skonio suvokimo mechanizmus ir kartumo receptorių veiklą visame organizme. Pasak pagrindinio tyrimo autoriaus Mike’o Behrenso, jų darbo rezultatai gali atverti naujas galimybes maisto produktų kūrimo ir sveikatos priežiūros srityse. Pavyzdžiui, tai galėtų padėti kurti efektyvesnius kartumo blokatorius (kad vaistai būtų priimtinesnio skonio) arba geriau suprasti ryšį tarp kartumo suvokimo ir tam tikrų ligų ar metabolinių procesų.
Šaltinis: Sports.kz
Parašyti komentarą