Jogurtai dažniausiai parduodami plastikiniuose indeliuose su aliuminiais dangteliais. Kai kurie žmonės juos tiesiog išmeta, kiti nuvalo likučius šaukšteliu, o aš kartais tiesiog nulaižau dangtelį, kad neiššvaistyčiau maisto.
Tačiau šis, iš pirmo žvilgsnio, nekaltas įprotis gali turėti nemalonių pasekmių.
Kodėl geriau to nedaryti?
Nors tai gali pasirodyti kaip būdas išvengti maisto švaistymo, aliuminio dangtelio laižymas nėra gera mintis. Prieš kelerius metus buvo skelbta, kad aliuminis, iš kurio gaminami šie dangteliai, gali pernešti kenksmingas medžiagas į mano organizmą.
Vis dėlto tai – mitas. Daugelis daiktų, kurie liečiasi su maistu, yra pagaminti iš aliuminio ir nekelia mums jokio pavojaus. Laižydamas dangtelį aš negaunu kenksmingų medžiagų.
Tačiau yra kita, labiau praktiška priežastis, kodėl to geriau nedaryti.
Aliuminio dangteliai yra gana aštrūs ir gali lengvai įpjauti mano jautrią odą aplink burną ar liežuvį. Net nedidelės žaizdelės gali būti labai skausmingos ir dirginančios.
Tokia trauma gali apsunkinti valgymą, gėrimą, kalbėjimą. Be to, net maža žaizda gali lengvai užsikrėsti.
Ką daryti vietoj laižymo?
Tai nereiškia, kad turėčiau tiesiog išmesti dangtelį su likusiu jogurtu. Geresnis ir saugesnis sprendimas – surinkti likučius šaukšteliu. Tai ne tik kultūringiau atrodo, bet ir apsaugo mane nuo nereikalingų traumų.
Parašyti komentarą