Vieną rytą, birželio pradžioje, stovėjau savo darže su nusivylimo šypsena. Agurkai stovėjo liūdni, vos keli lapeliai, žiedų – nė kvapo. Oras atvėso, žemė drėgna, o daigeliai, lyg įsižeidę, nustojo augti. Jau beveik norėjau viską išrauti ir pasodinti špinatus vietoj jų.
Bet tada prisiminiau vieną seną istoriją.
Senelės paslaptis iš pieninės
Kai buvau dar vaikas, močiutė Irena, kaimo žiniuonė, dažnai sakydavo:
„Jei augalas nesikalba su žeme – kalbink jį per lapus”.
Tuo metu man tai skambėjo kaip pasaka. Bet dabar, stovėdama prie nykstančių agurkų, iš naujo išgirdau jos žodžius. Ir nusprendžiau pabandyti.
Pradėjau domėtis – ką galima duoti augalams per lapus, kai šaknys šaltyje „miega“? Radau seną receptą, kuriuo dalinosi patyrę daržininkai, ir nusprendžiau: pabandysiu kartą – prarasti nebėra ką.
Purškalo receptas agurkams (ir ne tik)
Norint paruošti stebuklingą purškalą, reikės:
- 1 ml FERBANAT (tai biostimuliatorius – augimą ir imunitetą stiprinantis eliksyras),
- 1 arbatinis šaukštelis karbamido (šlapalo) – suteikia azoto, kad lapai augtų tvirti ir sveiki,
- 1 stiklinė išrūgų arba kefyro – pieno bakterijos stiprina augalus kaip natūralūs gyvybės skatintojai,
- 10 litrų vandens.
Viską gerai išmaišiau, supyliau į purkštuvą ir pradėjau darbą. Nupurškiau ne tik agurkų lapus, bet ir aplink esančią žemę.
Stebuklas įvyko per savaitę
Iš pradžių atrodė, kad niekas nesikeičia. Bet po kelių dienų pastebėjau: lapai tampa ryškesni, standesni, o tada – pirmieji žiedai! Po savaitės ėmė ryškėti vaisių užuomazgos, o dar po kelių – agurkų buvo tiek, kad nebespėjau rinkti.
Ir žinot, kas įdomiausia? Tas pats tirpalas puikiai suveikė ir ant pomidorų, paprikų, net cukinijų. Visi augalai tapo gyvybingi, kaip po gero pavasarinio lietaus.
Kodėl tai veikia?
Štai paprastas paaiškinimas:
- Biostimuliatorius sužadina augimo hormonus, net kai šaknys nedirba.
- Karbamidas lapams – tarsi kavos puodelis ryte: suaktyvina augimą.
- Išrūgos ar kefyras ne tik maitina, bet ir saugo nuo grybelinių ligų.
- Purškimas per lapus leidžia augalui greitai pasisavinti visas medžiagas – net šaltuoju metu.
Dabar kiekvieną savaitę purškiu savo augalus šiuo mišiniu – tai mano naujoji daržo tradicija. O jeigu lieka skysčio – su malonumu „pavaišinu“ ir pomidorus, ir paprikas. Jie tikrai nesiskundžia.
Jeigu ir tu stovi prie agurkų lysvės nusivylęs, kaip tada stovėjau aš – duok jiems antrą šansą. Pamaitink per lapus, ir galbūt po savaitės ir tu sėdėsi šalia kibiro, pilno žalių, traškių agurkų.
Parašyti komentarą